Frýdlantská kalvárie upadla v zapomnění, ale teď ožívá

Události v regionech: Ve Frýdlantu obnovují křížovou cestu (zdroj: ČT24)

Ve Frýdlantu obnovují křížovou cestu. Na někdejší Kalvarijní vrch po ní poutníci stoupali od poloviny 18. století, později ale téměř upadla v zapomnění. Nyní je v péči restaurátorů, arboristů a řemeslníků. Obnova kilometrového úseku vyjde zhruba na dva miliony korun.

Frýdlantská křížová cesta je docela obyčejná a zároveň docela neobyčejná. Má „obyčejných“ čtrnáct zastavení. Navíc je na ní ale i Boží hrob, studánka a poustevna. Neobyčejné je i provedení některých zastávek.

Zejména začátek cesty bude po dokončení prací nepřehlédnutelný – do výklenku se vrátí malovaný motiv z Getsemanské zahrady s klečícím Kristem a andělem. Velká proměna čeká i poustevnu, dnes prakticky neexistující. „Celý prostor se zaklene původními kameny, objeví se nový portál a celé to bude mít původní stav,“ popsal projektant Jaromír Mráz.

Křížová cesta vznikla s požehnáním frýdlantského panstva v roce 1737 a vrcholový kříž s obrazem Nejsvětější Trojice byl vysvěcen o sedm let později. Časem ale prakticky zanikla. V současnosti chybějí kalvárii veškeré obrázky, poničené jsou i některé hlavice nebo lucerny zastavení a také vrcholový pískovcový krucifix.

Její obnova  je součástí česko-německého projektu Paměť krajiny Trojzemí. Kromě celkové obnovy vzniknou i nové prvky – schody, zábradlí a lavičky. Kompletně dokončená bude křížová cesta na konci letošního roku, slavnostní otevření ji čeká na jaře roku příštího.