Myslivci musejí na Zlínsku nainstalovat kvůli moru prasat pachové ohradníky

Myslivci budou muset do soboty nainstalovat na Zlínsku pachové ohradníky, které zabrání divočákům vybíhat z území zamořeného africkým morem prasat. Státní veterinární správa to ve středu oznámila v mimořádném veterinárním opatření na úřední desce. Pokud to myslivci neudělají, hrozí jim pokuta do 50 tisíc korun pro fyzické osoby, do dvou milionů pro podnikající osoby nebo právnické osoby.

Ohradníky budou myslivci umisťovat u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Jak oznámili v pondělí zástupci Zlínského kraje, mělo by jich být 10 tisíc až 12 tisíc. Uživatelům honiteb by peníze na zřízení ohradníků mělo podle veterinářů vyplatit po zažádání ministerstvo zemědělství. „Může to být jedno z opatření, která by mohla v dané situaci pomoci,“ řekl odborník z Českomoravské myslivecké jednoty Miloš Ježek.

Mapa zamořeného území
Zdroj: ČT24

Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, dále přes Zlín, Lípu, Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů. Jejich nainstalování má podle předsedy Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeňka Hluštíka zajistit pro krajský úřad soukromá firma.

„Jsme tak domluvení s krajem a veterinou. My jako myslivci bychom to dělat neměli. Je chvályhodné, že se něco dělá, i když nikdo nemůže stoprocentně zaručit, že nakažení divočáci ohradníky nepřekonají,“ řekl Zdeněk Hluštík.

  • Bohuslavice u Zlína, Březnice u Zlína, Březová u Zlína, Březůvky, Dolní Ves, Doubravy, Fryšták, Horní Lhota u Luhačovic, Horní Ves u Fryštáku, Hostišová, Hrobice na Moravě, Hřivínův Újzed, Hvozdná, Jaroslavice u Zlína, Karlovice u Zlína, Kašava, Klečůvka, Kostelec u Zlína, Kudlov, Lukoveček, Lužkovice, Malenovice u Zlína, Mladcová, Mysločovice, Neubuz, Oldřichovice u Napajedel, Ostrata, Podhradí u Luhačovic, Pozlovice, Provodov na Moravě, Prštné, Příluky u Zlína, Racková, Raková, Řetechov, Salaš u Zlína, Sazovice, Slušovice, Štípa, Tečovice, Trnava u Zlína, Velíková, Veselá u Zlína, Vítová, Vizovice, Vlčková, Zádveřice, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí

Pachové ohradníky se na Zlínsku používají už několik let

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout.

„Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat, a tím i dalšímu šíření moru,“ doplnila krajská radní Margita Balaštíková (ANO). Pořízení nových pachových ohradníků přijde podle mluvčí hejtmanství Renaty Janečkové na 250 tisíc až 300 tisíc korun.

Pět desítek potvrzených případů

Stát ve čtvrtek kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka a povolil dosud zakázané techniky lovu. Státní veterinární správa dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. Divoká prasata se v zamořené oblasti dál nesmějí lovit ani přikrmovat kvůli obavám z rozšíření nákazy.

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na 51 kusů. Veterináři celkem evidují 87 uhynulých divokých prasat, od úterka jich přibylo 11. Všechny nově potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Naopak u divočáků testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.