Olomoucká náměstí jsou plná aut a parkovišť. Město řeší, jak je více přiblížit turistům

Olomoucká náměstí se mají změnit (zdroj: ČT24)

Na sto šedesát tisíc turistů ročně navštíví historické centrum Olomouce. To patří hned po tom pražském k nejvýznamnějším v rámci republiky. Nejen turisté, ale i místní se v této oblasti musejí přitom proplétat mezi projíždějícími auty. Olomoucká radnice proto rozpracovává studii, jak se vozidel a parkovišť v centru zbavit.

„Chceme, aby náměstí Republiky nebyla jen průchozí část města, ale aby se tady lidé měli čas a důvod zdržet, aby zde chvilku pobyli. Řešíme tedy teď studii, která nám řekne, jak toto náměstí může v budoucnu vypadat,“ sdělil náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09).

Náměstí Republiky je druhým nejfrekventovanějším místem v rámci Olomouce. Prochází tudy nejen nejvíce místních, ale také turistů a studentů.

„V tuto chvíli do této oblasti může zajet kdokoliv a já se domnívám, že by to bylo lepší redukovat na dopravní obsluhu, jak je to v jiných částech centra,“ myslí si obyvatel olomouckého centra Tomáš Lebeda.

Velkým problémem centrální oblasti jsou také bezdomovci a opilci, jak zjistila redaktorka České televize Zuzana Glacová.

Architektonickou studii těchto míst bude mít město k dispozici v září. Stejný měsíc chce možné změny radnice opět konzultovat s místními obyvateli.

„Chceme, aby byl tento prostor vybaven mobiliářem, lavičkami, aby se tady dalo sednout různým způsobem. Chceme, aby restaurace byla více v náměstí, aby mohla mít zahrádku,“ ozřejmil jeden z detailních návrhů architekt David Mareš z firmy třiarchitekti.cz.

Bohatá festivalová nabídka

Olomouc vyplní letní prázdniny bohatým programem. Festival Olomoucké kulturní prázdniny nabídne letos 16 akcí. Hlavní hvězdou programu bude kanadská punkrocková kapela Billy Talent. Přehlídka nabídne návštěvníkům také koncerty domácích interpretů, ale i vystoupení komika Lukáše Pavláska či cirkusu Levitare. Koncerty se odehrají v Korunní pevnůstce a u Terezské brány.

Na konci srpna se chystá také festival Moravské divadelní léto, které uvede několik představení pod širým nebem. Pořádá ho Moravské divadlo Olomouc, které tak navazuje na tradici Olomouckých divadelních prázdnin.

Návštěvníkům nabídne na třech místech uvedení činoherní inscenace Robin Hood, ale i tragikomedii Woodyho Allena Central Park West a vystoupení hostujícího souboru La Komika z Bratislavy. 

Kraj má pro turisty pestrý program

Novinky i pestrý program pro návštěvníky připravili na letní sezonu provozovatelé turistických cílů v Olomouckém kraji, které se v posledních letech těší rostoucí oblibě. Do regionu přijíždí stále více turistů z Česka i zahraničí a zároveň přibývá i návštěvníků z řad místních obyvatel.

Mezi hlavní atrakce letní sezony budou v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce patřit medvíďata baribalů, která se narodila letos a už jsou ve výběhu. Svatokopecká zoo také připravila speciální hru pro návštěvníky. „Soutěžní hra nejen zpestří prohlídku zahrady, ale zároveň prověří vědomostní, dovednostní a orientační schopnosti,“ uvedla mluvčí zoo Karla Břečková.

Medvíďata baribalů narozená 4. ledna jsou dlouho očekávaní potomci našeho mladého chovného páru, Mína a Tracy.
Karla Břečková
mluvčí olomoucké zoo

Bohatým programem se chystají nalákat turisty také hrady a zámky. Řadu akcí chystá hrad Helfštýn na Přerovsku, program na začátku července startuje Helfštýnkou poutí, v polovině července se chystá tradiční Vokohradí, akce na počest Petra Voka z Rožmberka. Program vyvrcholí již tradičně na konci srpna mezinárodním setkáním kovářů z celého světa s názvem Hefaiston, na které každoročně míří kolem 10 000 návštěvníků.

Jeden z nejnavštěvovanějších moravských hradů, Bouzov na Olomoucku, na prázdniny chystá otevření výstavy připomínající 700 let od první zmínky o hradu. Vystaveny na ní budou vzácné listiny i archeologické nálezy. Správa hradu dokončuje její přípravu, otevřena bude v srpnu, řekla kastelánka Bouzova Zuzana Šulcová. Hrad ve Šternberku bude lákat návštěvníky na netradiční prohlídky s renesanční hudbou či na hudební festival Šternberský kopec.

Nová atrakce nazvaná Kamzíkova stezka byla krátce před zahájením letní sezony otevřena ve sportovně-rekreačním areálu v Hrubé Vodě u Olomouce. „Kamzíkova stezka v korunách stromů je unikátní systém prolézaček a překážek, které v širokém okolí nemají obdoby. Bezpečné překážky a chodníky v korunách stromů ve výšce až 13 metrů nad zemí jsou určeny všem,“ uvedli provozovatelé areálu.