Veterináři pátrají po původci prasečího moru. Pachatele má najít policie

Veterináři podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zavlečení afrického moru prasat na české území. Případ bude vyšetřovat policie ve Zlíně. V regionu je už 51 nakažených divočáků.

„Státní veterinární správa, konkrétně Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj, podala krajskému ředitelství policie ve Zlínském kraji trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci šíření nakažlivé nemoci zvířat – afrického moru prasat,“ řekl zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Včera v Bruselu ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že za nákazu je pravděpodobně odpovědný lidský faktor. Případ je podle něj varováním pro další evropské země, které si nyní mohou jen těžko myslet, že jsou od stávajících ohnisek nákazy dostatečně daleko.

Ministr optimista není

„My si to říkali také. A ta nákaza se u nás rychle a nečekaně objevila,“ upozornil na bruselském jednání ministrů zemědělství Jurečka v části diskuse, která byla živě přenášena na internetu.
Jurečka řekl, že českou stranu překvapilo, že nákaza se přesunula na velkou dálku od dříve známých ohnisek a objevila se na území České republiky.

Myslivci začali odstřel divočáků (zdroj: ČT24)

„Ta vzdálenost je opravdu velká, je to několik stovek kilometrů. A ukazuje to podle všeho na to, že to nemohlo být přirozenou cestou volně žijícími prasaty, ale že tady asi zasáhl lidský faktor,“ prohlásil český ministr.

Nemoc v potravinách nebo trofejích

Jurečka ale k možnosti, že bude skutečný původ nákazy zjištěn, příliš optimistický nebyl. Veterináři už dříve zmiňovali možnost zavlečení choroby na české území například v potravinách či v loveckých trofejích určených k vycpání.

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat (AMP) se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na celkem 51 kusů. Veterináři celkem evidují 76 uhynulých divokých prasat.

Události ČT: Receptem na mor prasat je intenzivní odstřel (zdroj: ČT24)
Myslivci se chystají na odstřel divočáků (zdroj: ČT24)