Řidič skútru odmítá platit pozůstalým zabité dívky na Orlíku

Obžalovaný řidič vodního skútru Christoph Steinert nesouhlasí s odškodněním 1,4 milionu korun, jež má zaplatit pozůstalým usmrcené dívky. Proti červnovému rozhodnutí píseckého soudu, který mu s odškodněním uložil také tříletou podmínku, se odvolal.

„Odvolání si podal obžalovaný a směřuje proti výroku o zaplacení nemajetkové újmy. Zatím nedošlo k dalšímu odůvodnění,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Písku Martin Král.

Tragédie se stala vloni v červenci. Devatenáctiletý obžalovaný se se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. „Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice,“ uvedl v dubnu před soudem devatenáctiletý Steinert.

Skútr se s loďkou srazil za zádí parníku. „Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout,“ tvrdil Steinert. Na pramici byla v té chvíli devatenáctiletá dívka, která po převozu do nemocnice svým zraněním podlehla.

Steinert na skútru obeplul parník, za ním se střetl s pramicí
Zdroj: ČT24

Obžalovaný odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Steinert vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let. Přítel usmrcené dívky před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku.

Nehoda nastolila otázku bezpečnosti na vodních plochách, kde mohou jezdit lodě bez rychlostního omezení. V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců na vodních nádržích Orlík a Slapy 16 ploch vymezených pro koupání. Nesmějí do nich motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.