Čakovice bojují proti drtičce. V blízkosti domů by denně projelo 40 nákladních aut

Třeboradice bojují proti drtičce suti (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Třeboradic na východě Prahy sepsali petici proti plánované výstavbě drtičky suti. Pokud by se v místě postavila, denně by v blízkosti domů projelo 40 naložených nákladních aut. Záměr se nelíbí ani vedení městské části Čakovice, pod kterou Třeboradice spadají. Magistrát ale s nikým nekomunikuje – ani s radnicí, ani s majitelem pozemku.

Drtička má vzniknout v těsné blízkosti domů. 150 metrů od plánovaného umístění stavby už navíc roste nová zástavba. Lidé proto před měsícem odeslali na magistrát petici s patnácti sty podpisy. Žádná odpověď jim ovšem zatím nepřišla.

„Samozřejmě že vím, že petice přišla. Proč na ni nedostali odpověď, to nevím. Omlouvám se za to,“ řekla České televizi náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). 

Záměr se nelíbí ani městské části. Starosta Čakovic Alexander Lochman (Pro Prahu) má obavy ze vzniku kolon i z prašnosti. Městská část proto přišla s nápadem na odkup pozemku hlavním městem. Druhou variantou je žádost o dotaci, aby si mohla koupit pozemek sama. S tím souhlasí i jeho majitel František Pokorný. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Obě navržené možnosti jsou ale v rukou magistrátu. Ten ovšem nekomunikuje ani s majitelem pozemku. „Rádi bychom, aby magistrát pochopil, že konflikt přeroste ve větší, pokud nebude příslib řešení této situace,“ poznamenal člen petičního výboru Jan Kočí.

Ohledně drtičky nyní probíhá zjišťovací řízení. Do konce měsíce se má rozhodnout, jestli se bude dopad na životní prostředí posuzovat ve velkém, jak místní chtějí.

Magistrát ale poukazuje na to, že ekologické zpracování suti je potřeba. „Není až takový problém, kdo pozemky vlastní, ale to, kam taková zařízení umisťovat… Pokud chceme v Praze stavět, tak někde potřebujeme taková zařízení,“ podotkla Kolínská.

Případné zjišťování vlivu na životní prostředí by odložilo rozhodnutí stavět minimálně o rok a půl. Během této doby očekávají Čakovice další nárůst obyvatel. Drtička ale není to jediné, co by je mohlo trápit. „Je tam plánovaný okruh, je tam plánovaný i blackout, což je kritická infrastruktura důležitá pro Prahu,“ poznamenal Lochman.