Studenti z Plzně vymysleli chytré lavičky. Mají sedátko proti dešti, vytápění i zásuvky

Studenti z pěti fakult Západočeské univerzity v Plzni nainstalovali do kampusu chytré lavičky. Na dvou prototypech se podíleli strojaři, elektrotechnici, ekonomové, designéři i zdravotníci. Lavičky mají otočné sedátko proti dešti, vytápění, stojánky na pití i zásuvky na dobíjení telefonů.

Nové lavičky jsou vybaveny výsuvnými područkami, držáky nápojů i věšáky. Díky zásuvce umožňují dobytí telefonu nebo připojení notebooku. Zásadní také bylo, aby si na ně mohl člověk sednout za každého počasí.

Prototyp otočné dřevěné rolety na jedné lavičce umožňuje sednout si vždy na suchou stranu, druhá má topné kabely, které rozehřejí i sníh, lavičku vysuší a bude navíc hřát. Zájemci lavičky najdou mezi menzou a strojní fakultou.

Studenti založili start-up

„Do začátku akademického roku přibudou další tři s vyhříváním. Za další měsíce jich mohou přibýt až desítky,“ řekl Jan Kotora, který spolu se dvěma dalšími autory založil studentský start-up GoRest, který chce nabízet lavičky široké veřejnosti, firmám i zoologickým zahradám nebo do přírody.

„Budeme vyvíjet lavičky pro zákazníky na míru. Když budou chtít solární panel, není problém dodat,“ dodal student ekonomické fakulty Vojtěch Syrovátko s tím, že problém není ani Wi-Fi připojení. Nabídka už je na webu firmy. Náklady na výrobu lavičky byly asi 15 000 korun, komerční cena bude nižší.

Chytré lavičky v plzeňském univerzitním kampusu
Zdroj: ČT24

Projekt vznikal dva roky. Studenti nejprve provedli průzkum mezi spolužáky a zjistili, jaké jsou představy o umístění a funkčnosti laviček. Poté vytvořili návrhy pěti variant. Z nich si ZČU vybrala dvě. 

Cílem pilotního projektu, který zadalo pracoviště provozu a služeb ZČU, bylo ověřit schopnost spolupráce studentů napříč univerzitou. Celý projekt tak řídili studenti od jeho začátku až do konce. „Sami přicházeli na problémy, které to přináší. Jednak komunikace a jednak realizace takového výrobku,“ dodal iniciátor projektu z Fakulty strojní Pavel Žlábek.

Spokojený je i rektor Miroslav Holeček: „ZČU má pestrý a široký záběr studijních oborů pro vytváření mezioborové spolupráce. Ta je skvělou průpravou pro zaměstnání. Projekty pomáhají vychovávat dobře připravené absolventy a zpestřují výuku.“