Vítkovická nemocnice najala speciální lektory. Pomáhají pacientům i zdravotníkům

"Doktoři" pro zdravotníky i pacienty (zdroj: ČT24)

Vítkovická nemocnice v Ostravě nabízí kromě léčby také pomoc speciálních terapeutů. A to jak pacientům a jejich blízkým, tak nově samotným zdravotníkům.

Do nemocnice za nimi dochází pravidelně odborníci ze sdružení Anulika. Zatímco s pacienty se potkávají většinou až po jejich propuštění domů, se sestrami a lékaři mají v plánu pravidelná sezení přímo v nemocnici.

Podle Rostislava Honuse, terapeuta ze sdružení Anulika, totiž existují období, kdy se sejdou osobní problémy s pracovními. „A v těch chvílích můžeme být lidem užiteční,“ dodal.

Pomoc je pro kohokoliv – kdo tvrdí, že v profesi, která pomáhá lidem, nevyhořel, tak je pravděpodobně vyhořelý.
Rostislav Honus
terapeut ze sdružení Anulika

Zdravotní sestra na oddělení ARO ve Vítkovické nemocnici Simona Prokopová se vrátila po pětileté mateřské dovolené. A návrat je podle ní hodně těžký.

„Zasahuje mě o dost více kontakt s příbuznými a rodinou pacientů. Když má člověk vlastní rodinu, tak se na to dívá úplně jinak,“ uvedla s tím, že by si ráda ke své práci našla znovu cestu. S Rostislavem Honusem si už domluvila individuální sezení.

Problémy se ale nevyhýbají ani jejím kolegům lékařům. „Vzhledem k tomu, že nemám až takový velký dostatek personálu, tak v rámci střídání směn, se taková pomoc určitě hodí i zkušenému zdravotníkovi,“ dodala Hana Durdová, lékařka Vítkovické nemocnice, která pracuje na stejném oddělení.

„Nejbližší sezení se zdravotníky naplánovali terapeuti na první týden v září. Potom už se budou setkávat pravidelně každý týden,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Vítkovickou nemocnici v Ostravě, která patří mezi zdravotnická zařízení společnosti Agel, vede od dubna Karel Lukeš. Od roku 2011 je ředitelem v dalším zařízení Agelu, Nemocnici Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku. Ve Vítkovicích je i předsedou představenstva, stejně jako v Třinci.