Zubrům se v rezervaci daří. Během jednoho dne se narodila dvě mláďata

V rezervaci velkých kopytníků nedaleko Benátek nad Jizerou se narodila dvě zubří mláďata. Na svět přišla během jediného dne. První mládě se narodilo v pondělí večer nebo během noci na úterý. Druhé pak v průběhu úterního dopoledne. V rezervaci se tak letos stádo zubrů rozrostlo již o tři mláďata, čtvrté se narodilo již v průběhu loňského roku.

„Zubři patří stále mezi ohrožené živočišné druhy, proto jsme velmi rádi, že se nám je v rezervaci daří rozmnožovat,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Pohlaví mláďat se podle něj bude určovat v následujících dnech.

Mláďata se narodila v „zubří porodnici“

Stejně jako předchozí mláďata přišly i nové přírůstky na svět v hustém porostu mladých boroviček. „Celý měsíc předtím se zubři zdržovali v jiné části pastviny, nedaleko tůněk. Až včera se přesunuli na tradiční místo, kde dochází k porodům,“ sdělil ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou Karel Bendl.

Zubři rodí mláďata obvykle od května do července, častěji však v jarních měsících. „Jde o poměrně pozdní porod,“ podotkl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. 

Vůbec první mládě se zubrům na pastvině narodilo loni v květnu. Mladá samička dostala jméno Tula. Mládě ale bylo počato ještě v polské rezervaci Pszczyna, odkud přijela jeho matka již březí.

První mládě počaté až v rezervaci přišlo na svět letos začátkem května. Otcem je pětiletý zubří býk Polanin III pocházející z polské rezervace Gołuchów.

První mládě zubra počaté na pastvině u Benátek nad Jizerou
Zdroj: www.ceska-krajina.cz

Do bývalého vojenského prostoru přijelo na sklonku roku 2015 osm zubrů - sedm samic a jeden samec. Stádo patří ke vzácnější, takzvané bělověžské, neboli nížinné genetické linii zubrů. Přeprava sedmi samic byla tehdy v Česku největším transportem zubrů v historii.

Zubři se přidali k divokým koním, kteří byli vypuštěni na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu 2015. V říjnu téhož roku k nim přibylo stádo zpětně šlechtěných praturů. Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o stodvacetihektarovou pastvinu nedaleko Benátek.