Pardubický Sokol kvůli opravě tělocvičny málem zkrachoval. Město mu část dluhu odpustí

Pardubický Sokol kvůli opravě tělocvičny málem zkrachoval (zdroj: ČT24)

Sokolové v Pardubicích cvičí už 150 let, teď se jen těsně vyhnuli insolvenci. Hrozila jim kvůli rekonstrukci sokolovny, která se prodražila skoro o polovinu a sokolové městu nebyli schopni splácet. Hrozilo dokonce, že přijdou i o nově opravené zázemí. Město jim ale část dlužné částky odpustí.

Oprava budovy z roku 1921 měla stát 90 milionů korun, nakonec ale náklady stouply na 128 milionů a to bylo pro tělocvičnou jednotu likvidační.

„Stav budovy byl v podstatně horším stavu, než se očekávalo, a tím došlo k navýšení finančních prostředků, které na rekonstrukci byly potřeba,“ vysvětluje jednatelka TJ Sokol Pardubice Pavla Avramová.

Sokolové tak požádali město o odpuštění dluhu, jinak by kvůli porušení podmínek přišli nejen o evropské dotace, ale i o samotnou sokolovnu. „Město odpustilo sokolům různé půjčky a zápůjčky v hodnotě 28,5 milionu korun,“ uvedla mluvčí Pardubic Nataša Hradní.

Pardubická sokolovna
Zdroj: ČT24

„Principiálně to správně není, nicméně myslím si, že to je jedna z činností města, kterou by ve výjimečných případech mělo udělat,“ souhlasí zastupitel Jan Linhart (Patrioti Pardubic).

Kvůli dluhu Sokol zdraží i cvičení

Ovšem část dluhu přeci jen sokolové městu doplatit musí. Bezmála 9 milionů korun budou splácet 40 let. Aby se finančně stabilizovali, budou teď muset zdražit členské příspěvky a také služby, které poskytují.

„Bude zdraženo cvičení, které v sokolovně probíhá, stejně tak dojde k navýšení cen jednotlivých prostor v budovách sokolovny,“ uvádí Avramová. Například nejoblíbenější cvičení rodičů s dětmi podraží z 2000 na 2200 korun.

Pardubický Sokol zdraží příspěvky i cvičení
Zdroj: ČT24

Pardubický Sokol má téměř dva tisíce členů. Celorepubliková síť sokoloven je ve světě unikátní, velká část budov je stará téměř sto let a chátrá – opravit všechny by stálo miliardy korun.