Dahlgren se obrátí na Nejvyšší soud. Bude chtít nižší trest

Američan Kevin Dahlgren podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Potvrdil to jeho advokát Richard Špíšek. Muž, který v roce 2013 zavraždil čtyři příbuzné v Brně-Ivanovicích, si odpykává doživotní trest ve Valdicích.

Dahlgren už také dostal do angličtiny přeložený rozsudek Vrchního soudu v Olomouci. Ten v březnu zamítl Dahlgrenovo odvolání. Klíčová byla výpověď znalce z oboru psychiatrie. Podle něj byl Američan v době činu příčetný.

„Dovolání nebude polemizovat s otázkou viny. Cílem bude zejména argumentace směřující k možnému snížení trestu,“ uvedl Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek.

Dahlgren se obrátí na Nejvyšší soud (zdroj: ČT24)

Dahlgren zabil v květnu 2013 v brněnské čtvrti Ivanovice všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Poté utekl do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Mladík byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do Česka, kam byl dopraven 31. srpna 2015.

Vinným ho uznal brněnský Krajský soud loni v červenci, mladík se proti rozsudku odvolal. Letos v březnu olomoucký Vrchní soud odvolání zamítl, rozsudek se tak stal pravomocný.

Dahlgren už avizoval, že bude žádat o odpykání trestu ve Spojených státech.