Policie stíhá dva projektanty kvůli pádu střechy sportovní haly v České Třebové

Policisté zahájili trestní stíhání dvou lidí kvůli lednovému pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Podle informací České televize jde o projektanty, z nichž jeden si zatím sdělení nepřevzal.

„Rozhodnutí nebylo doručeno všem oprávněným osobám a z tohoto důvodu nemůžeme podávat více informací,“ řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Zatím není jasné, zda by se mohl počet obviněných rozšířit.

Podle informací ČT se jedná o projektanty firmy Cecolegno, která stavěla střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků s příhradovou konstrukcí pro generálního dodavatele, společnost Profistav Litomyšl.

Firma Cecolegno je od letošního května v insolvenci. Pardubický kraj už zadal zhotovení nové střechy, která by mohla být hotova koncem letošního října. Podle vedoucího odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michala Votřela měla společnost Cecolegno na navržení konstrukce střechy vlastní projektanty.

Projekt na budovu byl náš, kraje, včetně střechy, ale oni řekli, že na střechu si vezmou svého projektanta a své statiky. Náš projekt nepoužili a použili svého projektanta, který si to naprojektoval samostatně včetně vlastní výroby.
Michal Votřel
vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu

Pád střechy při turnaji jako zázrakem nikoho nezranil

Přestože se střešní konstrukce haly zřítila během florbalového zápasu, nikoho pád nezranil. Policisté od začátku vyšetřují událost jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníkovi za to hrozí až osm let. Trestní stíhání dvou lidí zahájili po vyhodnocení posudků.

Záběry zřícení sportovní haly v Událostech ČT 26. 4. (zdroj: ČT24)

Střecha spadla jen několik dní po kolaudaci. Stavbu třebovské sportovní haly zaplatil kraj, sloužit měla především VOŠ a SŠ technické, která neměla dostačující tělocvičnu.

Střecha haly měla příhradovou konstrukci z dřevěných vazníků. Stavěla ji společnost Cecolegno jako subdodavatel generálního dodavatele Profistavu Litomyšl.

Při pádu střechy byla poničena palubovka, světla, elektroinstalace i vnitřní vybavení včetně speciálního gumového povrchu, který byl na podlaze kvůli turnaji florbalistů. Celková škoda dosáhla na 16 milionů korun, což je více než čtvrtina ceny stavby (hala stála 58 milionů).

Zatímco vybavení by měla nahradit pojišťovna, stavební část reklamuje kraj u dodavatele stavby. Pro nové zastřešení byly zvoleny lepené vazníky, které budou od sebe šest metrů místo dosavadních tří metrů. Zároveň budou mít jiný profil, takže se užitná výška zvýší o 1,5 metru.