Palírny zahájily sezónu. Ovoce bude ale letos málo

Začala sezona pálení ovoce, celníci zahájili kontrolu palíren. Jejich majitelé se ale letos obávají o zákazníky, jarní mrazy jim zničily zhruba čtvrtinu úrody. Pomrzly švestky i meruňky.

Miloš Konečný z Boskovické palírny letos zahajuje šestnáctou sezónu. Na kontroly celníků už je zvyklý. Vše má připraveno a v pořádku. „Ještě zkontroluju, jestli se někde náhodou neurvala plomba. Na každé destilační lince je jich sto,“ vysvětlil majitel palírny Miloš Konečný.

Na jihu Moravy je sto dvacet dva registrovaných palíren. Celní správa musí všechny zkontrolovat, jinak nesmějí pálit. „Nesmí být poškozené plomby, musí být v pořádku měřidlo množství vyrobeného lihu,“ popsal kontrolu referent daňového dozoru Celní správy Zdeněk Matuška.

Celníci kontrolují pálenici (zdroj: ČT24)

Po kontrole může začít palírna pracovat. „U nás se jako první pálí třešně a ty vypadají hodně špatně. Bude to finanční problém,“ řekl Miloš Konečný. K Miloši Konečnému přišel první den ale jen jeden zákazník. Přinesl švestky, ale z loňské úrody. Letos se mu ovoce neurodilo. „Ovoce je jen na jediném stromu, na všech ostatních švestky pomrzly. Budeme rádi, když vypálíme alespoň něco,“ stěžoval si majitel sadu Pavel Schwarzer.

Úroda je slabší na celé jižní Moravě. U švestek to bude o 470 tun méně, u meruněk o 70 a u jablek dokonce o čtyři tisíce tun méně než loni.

Sklizeň ovoce na jižní Moravě
Zdroj: ČT24