Velehrad dokončuje přípravy na Dny lidí dobré vůle

Velehrad se stane 4. a 5. července místem setkání při Dnech lidí dobré vůle a Velehradské pouti. Dvoudenní program nabídne výstavy, sportovní i ekologické aktivity. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři a bude pokračovat přepisování bible. Hlavním celebrantem poutní mše svaté bude letos kardinál Marc Ouellet.

Začalo odpočítávání před cyrilometodějskou poutí ve Velehradě. Slavné místo, důležité pro historii země, si připomene 1154 let od příchodu slovanských věrozvěstů na území Velké Moravy. Do Velehradu připutuje odhadem na 40 tisíc návštěvníků. V obci tak bude 40krát víc lidí, než v ní žije po zbytek roku. Stovky poutníků už vyrazily na cestu ze svatého Kopečku u Olomouce přes Hostýn na Velehrad.

Dobrovolníci věnují čas i energii posledním přípravám. Od likvidace plevele až po přípravu duchovních propriet. „Chystáme lavičky na zpověď, protože to je tady důležité,“ popsal dobrovolník Martin Schreier.

Omezení dopravy potrvá až do středečního večera

Slavnosti na Velehradě omezí dopravu. Všude kolem obce budou odstavná parkoviště, největší na obchvatu Starého Města. Do cíle budou poutníky vozit speciální autobusy. Vjezd do obce bude omezen od úterních 12:00 do středečních 17:00. Průjezd bude umožněn jen řidičům s trvalým pobytem ve Velehradu, Modré a Salaši a s povolenkami pořadatelů, a to od Starého Města. Od Tupes a Bunče bude průjezd uzavřen.

„Návštěvníci, kteří přijedou na Velehrad, mohou zaparkovat svá auta na vyhrazeném parkovišti v Tovární ulici ve Starém Městě. Parkoviště bude fungovat od 12 hodin 4. července až do odpoledne 5. července. Po celou tuto dobu se mohou lidé dostat do Velehradu kyvadlovou dopravou nebo i pěšky,“ řekl starosta obce Aleš Mergental (nez.).

Cyklisté mohou dát kola do úschovny

Pro cyklisty bude připravena úschovna kol v zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad - Vincentinum. Poplatek za odložení kola činí deset korun. Stanové městečko bude k dispozici zdarma na louce pod hřbitovem, vjezd auty bude povolen jen ze strany od Tupes, a to od pondělních 17:00.

Obec přichystala letos pro návštěvníky slavností i praktickou novinku. „Z okna obecního úřadu bude vytažena prodlužovací šňůra se zástrčkami, do kterých si lidé mohou zapojit nabíječky svých mobilních telefonů a v klidu si je dobít, aby byli i na Velehradě ve spojení se svými blízkými,“ doplnil Mergental.

Dvoudenní program Dnů lidí dobré vůle nabídne 4. a 5. července výstavy, sportovní i ekologické aktivity. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři a bude pokračovat přepisování bible. Přichystán je i speciální seminář věnovaný proměnám rodiny jako instituce, na který by měl dorazit i filozof Jan Sokol.

Podrobný program 18. ročníku Dnů lidí dobré vůle je k dispozici na webových stránkách.

Velehrad 2017 - plánek areálu
Zdroj: www.velehrad.eu

Benefiční koncert bude letos moderovat Tereza Kostková

Tradičně vysokou návštěvnost očekávají organizátoři na Večeru lidí dobré vůle. Benefiční koncert začne před bazilikou 4. července v 19:30. Moderovat ho bude Tereza Kostková a vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou, zpěvačka Marie Rottrová, kapela Slza nebo zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Hlavním celebrantem poutní mše svaté při Dnech lidí dobré vůle na Velehradě bude letos kardinál Marc Ouellet. Rodák z kanadské provincie Québec patří ve Vatikánu mezi vysoce postavené činovníky.