Rožmberská Jakobínka se předvádí i pod lešením

Reportáž: Věž Jakobínka zve na mimořádné prohlídky (zdroj: ČT24)

V Rožmberku nad Vltavou pokračuje unikátní rekonstrukce věže Jakobínky. Práce prováděné podle středověkých postupů se oproti původním plánům o další rok protáhnou, veřejnost ale díky tomu získala větší šanci si průběh stavby prohlédnout – a to díky mimořádným komentovaným prohlídkám.

S opravou solitérní věže Jakobínka, která stojí v severní části rožmberského hradního areálu, začali památkáři v říjnu 2015 a to pouze s využitím středověkých stavebních technologií.

Lešení za pomoci tradičních nástrojů vyrobili tesaři za vydatného přispění učňů z Jaroměře a z Francie v rámci výměnného pobytu programu Erasmus. „Není to tradiční lešení, kde se z prvního patra přestupuje do druhého žebříkem, ale stoupá se vlastně plynule vzhůru,“ popisuje specifikum stavebního obehnání věžního obvodu ředitel českobudějovické pobočky Národního památkového úřadu Petr Pavelec.

Památkáři při opravě použili také repliku středověkého otáčecího jeřábu. Jde o kopii stroje, s nímž Fillipo Bruneleschi v letech 1420 až 1434 stavěl kopuli chrámu Santa Maria del Fiore ve Florencii. Autor repliky jeřábu Petr Růžička se nechal inspirovat kresbami a plány Leonarda da Vinciho.

Těžká práce s krakorci

V současnosti se práce soustřeďují na zdivo. Dělníci za pečlivého dozoru památkářů doplňují chybějící kameny, očišťují zdi a na řadu přijde i restaurování kamenných prvků – a jak uvádí hlavní stavbyvedoucí Ondřej Vrba, nejtěžší část prací proto teprve přijde na řadu.

„Opravdovým oříškem bude dopravit velké krakorce (kamenné konzoly – pozn. red.), které ponesou ochoz kolem věže,“ říká. Více než čtyřsetkilové kamenné kusy, typické pro gotickou architekturu, na vrchol věže vynese replika středověkého jeřábu. I ten bude naprostým evropským unikátem.

Památkáři teď zvou přímo na lešení i širokou veřejnost; obejít si Jakobínku kolem dokola totiž v následujícím století už nejspíš nebudou mít možnost. Mimořádné komentované prohlídky se uskuteční 12. července, 16. srpna a 14. září.

Hrad Rožmberk pocházející z poloviny 13. století patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů – Rožmberků. Jde o komplex původně dvou rožmberských hradů.

Dolní hrad byl několikrát modernizován, poslední majitelé – rod Buquoyů – jej přeměnili v romantické muzeum přístupné veřejnosti. O stáří samotné věže Jakobínka se vedou mezi odborníky diskuse. Někteří se domnívají, že pochází z doby kolem roku 1300, jiní zastávají názor, že vznikla až na počátku 16. století.

Hrad Rožmberk
Zdroj: ČT24