Na Zlínsku se našlo 17 uhynulých divočáků. Mor je zatím potvrzen u čtyř

UDÁLOSTI: Veterináři rozšířili oblast, kde platí mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat (zdroj: ČT24)

Ochranné pásmo kvůli africkému moru prasat platí od pondělí pro celý zlínský okres. Veterináři rozšířili původní desetikilometrovou zónu kolem nálezu uhynulých divočáků u zlínské nemocnice. V sobotu našli myslivci ve Hvozdné u Zlína další uhynulou bachyni. Nákaza se potvrdila i u ní. Celkem se na Zlínsku našlo už sedmnáct uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat.

Víc podezřelých případů a rozšiřující se takzvané zamořené území. Necelý týden od prvních nakažených divočáků platí speciální pravidla v celém okrese Zlín.

„Ta opatření, která jsou v této lokalitě nastavena, tak se měnit nebudou. Jediná změna, která tam bude, tak se nebude dělat soupis malochovů prasat domácích jako v té užší zóně,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři už po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. Teď by se měly po rozšíření oblasti podle Petra Vorlíčka zkontrolovat další tři chovy. Jde o dva chovy společnosti Lukrom se sídlem v Lípě u Zlína. Firma chová na Zlínsku prasata v Halenkovicích a u Spytihněvi, celkem je tam asi 4000 zvířat. Informaci o tom, že veterináři dnes odebírali vzorky prasatům, potvrdil ředitel divize živočišné výroby Lukromu Lubomír Zdráhal. Veterináři dnes odebírali vzorky také prasatům chovaným ve společnosti Zemědělci Vlachovice, která má asi 300 prasat. Výsledky testů by měly být podle mluvčího Státní veterinární inspekce známy v následujících dnech.

Mapa zamořeného území
Zdroj: ČT24

Divočáci jsou na Zlínsku přemnožení

Myslivci nemohou v celém zlínském okrese divoká prasata lovit ani krmit. Jen loni jich přitom na Zlínsku zastřelili 2790. Divočáci jsou tam přemnožení. Uhynulé kusy mají myslivci za úkol v lesích hledat a hlásit je veterinářům.

Nařízení se vztahují i na chovatele prasat domácích. Ta například nesmí přijít do kontaktu s divočáky a auta, která přijíždí do hospodářství, se musí dezinfikovat.

Laboratoře zatím potvrdily čtyři případy nákazy africkým morem. Poslední u bachyně nalezené ze Hvozdné u Zlína. „Tělo bachyně bylo ve spolupráci s myslivci z lesa odstraněno, nyní je k bezpečné likvidaci převezeno do asanačního podniku,“ řekl Petr Vorlíček.

Prasečí mor nelze léčit

Virus prasata zabíjí do několika dnů. Typickými příznaky jsou nechutenství, horečka a apatie. Na jiné druhy zvířat se nemoc nepřenáší. „Je to nákaza, kterou nelze léčit, neexistuje ve světě žádná vakcína. To znamená, veškerá opatření jsou veterinární opatření,“ upozornil ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Pro člověka není nemoc nebezpečná. Riziko nepřináší ani konzumace masa nebo masných výrobků. „Tady bych chtěl jednoznačně ujistit, že tato virová nákaza není přenosná na lidi a nemůže ohrozit zdraví lidí v České republice,“ ujistil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). V Česku se nemoc objevila poprvé. Rozšířená je především v Rusku a v pobaltských zemích.

Vybrané epidemie afrického moru prasat
Zdroj: ČT24