Jediná střední škola v Chanově rozdala poprvé výuční listy

Střední škola v Chanově rozdala poprvé výuční listy (zdroj: ČT24)

Ve vyloučené lokalitě mosteckého Chanova je jediná střední škola svého druhu v Česku. Letos vůbec poprvé rozdala výuční listy. Dostalo je pět žáků. Otevřít v romském ghettu pobočku Střední technické školy Velebudice byl experiment. Místní děti totiž nechtěly do školy dojíždět, bály se posměchu i šikany.

Za posledních třináct let ukončilo chanovskou základní školu asi šest set dětí. Střední vzdělání jich má ale jen devět. Do třetího ročníku střední chanovské školy víc než polovina dětí nedošla. 

Žákům totiž mnohdy chybí velmi důležitá podpora rodiny. Podle učitele Tomáše Baboučka je pro děti nejtěžší se ráno přemluvit vstát a jít do školy. „Táta s mámou jsou nezaměstnaný a spí,“ podotkl.

Bojujte, aby vaše děti byly lepší než vy

Mezi pětici čerstvých absolventů patří i sestry Karina a Markéta Cínovy. „Když jsme chodily do školy do Velebudic, jenom slyšeli Chanov a už měl každý všelijaké domněnky. Když si řeknou, že děti z Chanova mají výuční list, tak už na ně budou koukat jinak,“ doufá Karina.

obrázek
Zdroj: ČT24

Matka je na obě své dcery hrdá. „Je to nádherný pocit. Já nedokázala to, co moje dcery… Jako matka bych ostatním matkám chtěla vzkázat, aby bojovaly o to, aby jejich děti byly lepší než oni.“

Střední technická škola Velebudice v září otevře v Chanově pouze obor zahradnických prací. Počítá s dvanácti studenty, kteří najdou uplatnění v technických službách Mostu. Škola s nimi má smlouvu. První vyučené zahradníky z Chanova tak bude moct firma přijmout do dvou let.