Rodiče porušují zákon. Děti nepřišly k zápisu do povinné předškolní docházky

Od letošního září je předškolní docházka do mateřské školy povinná. Desítky rodičů na jihu Moravy ale své předškoláky k zápisu nepřivedly. Nyní je kvůli porušení zákona dohledávají pracovníci školských a sociálních odborů měst.

Třeba do devíti znojemských škol nepřivedli v květnu k zápisu rodiče celkem 45 dětí předškolního věku. Porušili tak zákon, který začal letos platit.  

„Odbor školství připravil dopisy pro zákonné zástupce těchto dětí. A díky tomu se podařilo v tuhle chvíli dohledat 32 dětí. Ve většině případů se jedná o děti, které žijí trvale s rodiči v zahraničí,“ řekla Denisa Krátká, vedoucí odboru školství ze znojemské radnice.

Úředníci hledají stovky dětí

Předškoláky hledají podobně i v dalších jihomoravských městech. V Brně se jich nezapsalo 776, v Hodoníně 38, Břeclavi 27, Blansku 20 a ve Vyškově 6. Úředníci je nyní musí najít všechny.

UDÁLOSTI: Letos poprvé je poslední ročník školky povinný (zdroj: ČT24)

„Slibujeme si od toho, že děti budou lépe připraveny na povinnou školní docházku, na přítomnost ve třídě, budou se umět socializovat s ostatními dětmi, komunikovat v rámci kolektivu,“ řekla náměstkyně ministra školství Dana Prudíková.

Děti se musí učit ve školce nebo doma

Zákon a vyhláška o povinném předškolním vzdělávání ukládají pětidenní docházku s nejméně čtyřmi hodinami denně ve státem uznané školce. Druhou možností je individuální vzdělávání. Je na rodičích, aby prokázali, že pětileté dítě, jež nenavštěvuje zařízení s ministerským razítkem, není zanedbáváno.

Ztrácí přitom ale nárok na školku. Rodič má navíc povinnost každý čtvrtrok přijít s pětiletým dítětem do školky, aby se ukázalo, zda potomek zvládá to, co jeho vrstevníci ve třídě.

Rodičům předškoláků, kteří v září do školky nenastoupí nebo nenahlásí, že je budou vzdělávat doma, hrozí ve správním řízení až pětitisícová pokuta.