Služba u policie na Plzeňsku netáhne. Nízký plat a konkurence jiných nabídek

Služba u policie netáhne (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji momentálně chybí 90 policistů, největší podstav je na Tachovsku a na Rokycansku. Jenže v regionu o práci u české policie není zájem. Uchazeči o zaměstnání raději dojíždějí za lepšími platy přes hranice do Německa.

Současná doba je podle mě nejhorší, kterou u policie pamatuji, říkal před rokem plukovník Jan Michalec. U policie pracuje už 25 let. Za celou dobu praxe se s takovým počtem chybějících policistů ještě nesetkal.

Ani po roce se však situace nezlepšila. Lidé z Tachovska raději dojíždí za prací do nedalekého Německa nebo nastoupí do některé továrny v průmyslové zóně.

Také náměstek ředitele Policie ČR v Plzeňském kraji Vratislav Hubka připouští vážnost situace. „Je to dlouhodobější trend. Už to trvá tak dva tři roky a zatím se nám to nepodařilo nějakým způsobem eliminovat.“

Malé peníze a dlouhá perspektiva

Důvod, proč lidé k policii nechtějí, je prostý: nízký nástupní plat. Necelých 18 tisíc hrubého, po roce pak 21 tisíc. Policie se musí řídit tabulkovými platy.

Do budoucna je to práce, která má perspektivu. Má nějaké sociální zajištění a do budoucna i ten finanční výhled je lepší, než se zdá při nástupu.
Vratislav Hubka
náměstek ředitele PČR, Plzeňský kraj

Vedoucí personálního odboru Policie ČR Plzeňský kraj Michaela Jelínková nicméně dodává: „Uchazeči, kteří k nám nastoupí, mají dobu určitou tři roky, což většinu z nich taky odradí.“

Dalším sítem je pak roční kolečko, které musí přijatí uchazeči absolvovat, než nastoupí na oddělení.

Policie nyní potřebuje v kraji doplnit stav o 87 lidí. Nejvíce policistů chybí v základních útvarech, jako je dopravní a pořádková policie.