U Dačic spadl vzrostlý strom na skupinu dětí, dvě mají vážné poranění hlavy

Události: Pád stromu zranil pět dětí (zdroj: ČT24)

Na skupinu dětí spadl ve čtvrtek na Jindřichohradecku vzrostlý strom. Došlo k tomu v Rudolci u Dačic, když byly děti z mateřské školy na vycházce s učitelkami. Jedno z dětí musel vrtulník záchranářů převézt s velmi vážným zraněním hlavy do českobudějovické nemocnice. Také další dítě utrpělo vážné zranění hlavy a další tři pak lehčí zranění.

„Poslali jsme leteckou záchrannou službu, která vezla těžce zraněné dítě na ‚traumačku‘ a dětskou JIP do Českých Budějovic, ostatní děti jsme odvezli po zemi,“ uvedl ředidel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Policie zahájí v nejbližších hodinách trestní řízení pro podezření, jestli někdo nespáchal trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. 

Neštěstí se stalo dopoledne, když byly děti z mateřské školy na vycházce s učitelkami a asistentkami. Vracely se právě do školky, když na ně z dosud nezjištěných příčin spadl vzrostlý topol. 

Podle starosty Českého Rudolce Ludka Plucara se neštěstí stalo na okraji obce, na silnici, která vychází z Rudolce směrem na Dolní Radíkov. „Strašně těžko se nám o tom mluví, informací máme velice málo, vyšetřuje to policie i kriminální policie. Myslím si, že to spíš byla opravdu nešťastná náhoda, že došlo k poryvu větru a zlomení jednoho stromu, nějakého topolu, který tam rostl vedle silnice,“ uvedl starosta.