Pes pokousal na Brněnsku ženu a dítě. Podle veterináře majitelka nezvládla jeho výchovu

Holčičku předškolního věku i její matku napadl v úterý odpoledne v Železném na Brněnsku pes. Dívku musel vrtulník přepravit do brněnské dětské nemocnice. Podle přivolaného veterináře majitelka psa nezvládla jeho výchovu. Podobných případů řeší policisté v průměru kolem čtyř set ročně.

Asi dvouletý kříženec labradora napadl v obci Železné na Brněnsku v úterý odpoledne vnučku i dceru své majitelky. Neštěstí se stalo po čtvrté hodině odpoledne, rodinu pomáhali zachránit sousedé.

„Bylo to zkratové jednání psa. Dítě napadl, pokousal ho do boku, maminka ho šla zachraňovat a napadl i ji,“ popsal událost starosta obce Radomír Pavlíček (STAN). Fenka byla podle něj v rodině teprve týden. „Bylo to zvíře bez výcviku a disciplíny,“ dodal starosta. 

Pro dítě letěl vrtulník

Dívku pes kousnul hned několikrát, záchranáři ji museli přepravit vrtulníkem do nemocnice. „Měla poranění na více částech těla. Nebyla v ohrožení života, ale přivolaná lékařka ji pro celkové uklidnění a tišení bolesti uvedla do umělého spánku,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Hedvika Kropáčková. Matka utrpěla lehká zranění. „Po ošetření ji posádka převezla na chirurgii Úrazové nemocnice,“ dodala mluvčí.

Starosta obce po dohodě s majitelkou odvezl sám agresivní fenku do útulku. „Veterinář řekl, že by pes měl být pět dní v karanténě, potom budeme řešit, co s ním bude dál,“ vysvětlil starosta. Podle přivolaného veterináře za neštěstí může sama majitelka, která výchovu psa nezvládla. „V žádném případě nedoporučuji psa vracet. Měl by se najít někdo, kdo psům rozumí a zvládne ho,“ řekl veterinář Viktor Dvořák.

„Vyšetřujeme, co přesně se stalo, co tomu předcházelo,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Zranění dětí po napadení psem
Zdroj: ÚZIS ČR

Nezodpovědným majitelům psů hrozí peněžité tresty i vězení

Počet případů napadení člověka psem rok co rok mírně kolísá, v průměru ale policisté vyjíždějí zhruba ke 400 útokům ročně. Takové útoky policisté většinou řeší jako přestupek, v některých případech ale může majiteli hrozit i trestní stíhání.

Až třicet tisíc korun pokuty může dostat majitel za útěk psa a deset tisíc, když ho nenechá naočkovat proti vzteklině. Zákon zakazuje zvířata týrat. Utýrání psa může být trestným činem s trestem až pět let vězení. 

Před nedávnem potrestal hradecký okresní soud za usmrcení pětiletého chlapce psy podmíněnými tresty otce dítěte a majitele některých psů. Tragická událost se stala loni v Lužci nad Cidlinou. Soud oběma mužům uložil trest za usmrcení z nedbalosti.

Aby se počet napadení dětí zvířaty snížil, pořádají různé organizace informativní přednášky. S osvětou začali například v základní škole ve Valašském Meziříčí. Za pomoci asistenční fenky ze sdružení Arnicanis se tam děti učí, jak se ke psům správně chovat.

  • Majitel musí zajistit, aby pes neohrozil jiné lidi a zdržel se všeho, čím by je obtěžoval nebo vážně omezoval jejich práva. Musí také předcházet škodám na zdraví, majetku, přírodě a životním prostředí.
  • Sankce: Postihy se odvíjejí od konkrétních prohřešků. V případě těžkého ublížení na zdraví se může jednat za určitých okolností o trestný čin, například pokud majitel psa poštval, u drobného pokousání o přestupek, pokud by pes způsobil majetkovou škodu, záleželo by na její výši a podobně. V případě vzniku újmy jiné osobě (např. zranění, poškození věci) je povinen uhradit vzniklou škodu.
  • Majitel musí psa chránit před týráním, bolestí či poškozením jeho zdraví a zabezpečit jeho potřeby. Musí také zajistit, aby zvíře nemohlo utéct.
  • Sankce: Za útěk zvířete je možné podle zákona na ochranu zvířat proti týrání ve správním řízení uložit pokutu do 50 tisíc korun. Zpravidla se ale u psů postupuje podle obecních vyhlášek, kdy je sankce na místě do 30. června 2017 do výše 5000 korun, od 1. července 2017 už do 10 000 korun a ve správním řízení v obou případech do 30 000 korun.
  • Kdo například zvíře surově týrá, může být odsouzen k odnětí svobody do délky dvou let, v případě trvalých následků nebo úhynu zvířete do tří let. Pokud by pachatel týral více zvířat, hrozí mu pětileté vězení.
  • Zákon o myslivosti zakazuje nekontrolovaný volný pohyb psů, při kterém mohou slídit nebo pronásledovat zvěř v honitbě, více než 200 metrů od trvalé zástavby. 
  • Sankce:  Zákon povoluje zastřelit psa, který pronásleduje zvěř. Psa nemůže zastřelit každý myslivec, ale myslivecká stráž. Navíc to nesmí být pes, který reaguje na pokyn k lovu a který je současně pod vlivem majitele, tedy takový, který dokáže zareagovat na povel a vrátit se. Není také možné zastřelit psa loveckého nebo ovčáckého plemene, stejně jako třeba psy asistenční, služební, zdravotnické nebo záchranářské.
  • Majitel musí psa pravidelně očkovat proti vzteklině, a to poprvé ve věku 3 až 6 měsíců a poté vždy jednou za rok. Musí také neprodleně nechat vyšetřit zvíře, které poranilo člověka nebo s ním přišlo do kontaktu, pokud je podezření na onemocnění vzteklinou.
  • Sankce: Pokuta ve správním řízení do 10 tisíc korun.
  • Další povinnosti stanovují jednotlivé obce vyhláškami a nařízeními – jde například o poplatky, povinné čipování, určení ploch pro volný pohyb psů nebo pokut za znečišťování veřejných prostranství.
  • Sankce: Porušení vyhlášky na místě do konce června 2017 do 5000 Kč, od července 2017 do 10 000 Kč, ve správním řízení do 30 tisíc korun, za znečištění na místě stejně jako u vyhlášky, ve správním řízení do 20 tisíc korun, v případě recidivy do 30 tisíc korun.
  • Zdroj: MP Brno