O některá řemesla nemají mladí stále zájem. Čalouníci jsou ohroženým druhem

Čalouníci jsou ohroženým druhem (zdroj: ČT24)

Za posledních 10 let klesl počet čerstvě vyučených čalouníků o 85 procent. Mladí o obor zájem příliš nemají. Na brněnské střední škole jich dnes slavnostně dokončilo vyučení jen deset. Před dvanácti lety jich bylo sto třicet.

Po třech letech učení ukončilo obor čalouník v Brně-Bosonohách deset učňů. Cechmistr slavnostně pasoval na čalounici i Sabinu Novákovou. Obor si vybrala náhodou. „Baví mě více ty historické věci, je to těžší a ten výsledek zase je jiný. Docela těžké bylo očalounit křesla do Lednického do zámku. Dělali jsme na tom týdny,“ řekla Sabina Nováková.

Řemeslo je náročné a mladí se bojí úrazu

Absolventů tohoto oboru ale rok od roku ubývá. Zatímco před 12 lety jich učňovské dílny opustilo 130, loni jen 13. Na trhu práce tak začínají chybět. Pociťuje to například Stanislav Solár. Čalounickou dílnu vlastní pětadvacet let a kvůli nedostatku pracovníků bere špendlíky pravidelně do rukou i on sám.

Náročnost a riziko poranění. To jsou podle mistra čalouníka důvody, proč mladí nemají o řemeslo zájem. „Musíme dělat všechno, od starožitných věcí po úplně moderní věci, na zakázku, podle architekta. Takové křeslo dělám třeba třicet hodin,“ popsal Stanislav Solár.

Chybí i automechanici a truhláři

Podle ředitele Krajské hospodářské komory Petra Kostíka by mladé řemeslníky uvítali i v dalších oborech. Jen nemají kde brát. „V automobilovém průmyslu a v dalších, samozřejmě nábytkářském průmyslu,“ řekl Petr Kostík.

Výhodou pro absolventy učňovských oborů je to, že práci najdou téměř okamžitě. Čalounit křesla ne za známky, ale za plat, bude už za několik dnů i Sabina Nováková.