Radní schválili změny v pražské MHD: Platby kartou nebo v e-shopu a také konec validátorů

UvR: Pražskou MHD čekají změny, zmizí například validátory (zdroj: ČT24)

Pražští radní schválili v úterý změny v pražské MHD: od příštího roku budou moci cestující platit jízdné on-line nebo pomocí mobilní aplikace. Zároveň to bude znamenat i konec validátorů, které jsou teď nutné k dobíjení opencard nebo lítaček. Zavedení jednotného odbavovacího systému je podle vedení města nutné i pro plánované úplné sjednocení systémů veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji.

Od příštího roku bude možné platit za jednotlivé jízdenky i předplatné kupony prostřednictvím e-shopu nebo mobilní aplikace. Lidé si také do systému mohou zaregistrovat svou platební kartu – a s ní se pak budou prokazovat stejně jako s opencard nebo lítačkou. Stejně tak bude možné nahrát do systému IN kartu Českých drah. 

„Dobití Lítačky bude například možné na webu nebo v aplikaci, a to bez nutnosti kupon následně nahrávat ve validátoru,“ dodává primátorka Krnáčová.

Projekt připravila městská firma Operátor ICT. Podle harmonogramu má ostrý provoz e-shopu odstartovat na konci března příštího roku. Mobilní aplikaci pak chce Operátor ICT testovat od května a naostro spustit v srpnu. Systém ale počítá se zachováním stávajících možností nákupu jízdného včetně klasických papírových kuponů a jízdenek či platby přes SMS. 

Možnosti placení jízdného se příští rok rozšíří
Zdroj: OICT

Náklady na projekt a úpravu stávajících systémů zřejmě převýší 60 milionů korun, provoz systému pak má stát za rok 30–42 milionů. Podle vedení Prahy ale zároveň nový systému ušetří ročně až 50 milionů, například kvůli nižšímu počtu SMS jízdenek, za které dopravní podnik platí provize.

V budoucnu se má Praha a Středočeský kraj dopravně propojit

Nový systém bude zaveden i kvůli sjednocení dopravy v Praze a Středočeském kraji. Jeho vedení v úterý schválilo návrh o spolupráci při přípravě společného integrovaného dopravního systému. Cílem je, aby obyvatelé Prahy i Středočeského kraje v budoucnu cestovali na jednu jízdenku ve vlacích, autobusech i v metru.

„Následující kroky budou koordinovány společně s Prahou tak, aby společná doprava fungovala co nejefektivněji,“ uvedl krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO).

Od letošního dubna funguje ve středních Čechách nový koordinátor veřejné dopravy, společnost Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK). Jejím úkolem bude vytvořit s pražskými kolegy právě jednotný integrovaný dopravní systém.