Místo nepřizpůsobivých studenti. Ostravská kolonie Červený kříž se má výrazně proměnit

Kolonie Červený kříž v Ostravě-Mariánských Horách, kde zčásti žijí nepřizpůsobiví obyvatelé, má pod správou slovenského podnikatele Jozefa Bardíka změnit svůj charakter. Majitel tamní bytové domy plánuje postupně opravit – a některé z nich proměnit v bydlení pro studenty. První by se tam mohli nastěhovat už příští rok.

V současnosti majitel provádí první etapu proměny kolonie. Dokončil základní opravy v 74 z celkem 175 bytů. Jde o ty, kde žijí trvalí nájemníci.

„A momentálně startuje kompletní rekonstrukci domů v ulici Hany Kvapilové. Právě tam by se v budoucnu mohli nastěhovat studenti,“ sdělila redaktorka České televize Markéta Radová.

Podle vlastníka je soužití studentů s trvalými nájemníky, mezi nimiž jsou i nepřizpůsobiví obyvatelé, možné. A to například i proto, že studentské bydlení vznikne na okraji kolonie – a je zčásti oddělené od zbytku lokality. Podobný systém zkoušejí i v nedaleké Karviné.

Za domy zaplatil 38 milionů korun

Slovenský podnikatel Jozef Bardík koupil 24 dvoupodlažních bytových domů před dvěma lety od městského obvodu. Zaplatil za ně 38 milionů. Do první etapy přestavby kolonie plánuje investovat až 40 milionů korun.

„I z materiálů, které nám zaslal, vyplývá jednoznačně, že to není člověk, který by neměl k dispozici dostatečný kapitál, protože v podstatě podniká po celém světě. Viděli jsme i jeho daňové přiznání a není to člověk, který by měl problém to koupit a zrenovovat,“ řekl tehdy ČTK místostarosta obvodu Patrik Hujdus (Nezávislí).

Kolonie Červený kříž. Zdevastované byty před rekonstrukcí
Zdroj: ČT24/Markéta Radová

Podle něj v lokalitě dlouhodobě bydleli problémoví nájemníci, z nichž řada neplatila nájem. Když je radnice vystěhovala, vraceli se často na stejné místo, jen do jiných rodin. Řada bytů byla zdevastována. Obvod by přestavbu a proměnu lokality finančně nezvládl, a proto dlouhodobě usiloval o prodej nemovitostí.

Kolonie Červený kříž se nachází na ulicích Hany Kvapilové, Cottonově a Bílé. Jde o dvoupodlažní zděné domy, které byly postaveny na konci čtyřicátých let minulého století. Již v době výstavby se předpokládalo, že budou sloužit maximálně 60 let. Znalec cenu nemovitostí odhadl na 34,1 milionu korun.

Podle vládní Agentury pro sociální začleňování je aktuálně v Ostravě identifikováno na 15 sociálně vyloučených lokalit. V jedné z nich, v Červeném kříži, má podle jejích zjištění žít na 220 obyvatel. Dalších 43 ubytoven či hotelových domů má schválený provozní řád, jak poznamenal lokální konzultant agentury Marek Mikulec.