Na Novojičínsku připravují výrobu bojových vozidel. Ve spolupráci s Araby

V Šenově u Nového Jičína se mají rodit bojová vozidla (zdroj: ČT24)

Oprava a výroba pokročilých bojových vozidel má být v následujících letech stěžejním tématem pro státní podnik VOP CZ. Ten by měl v následujících třech až pěti letech vyrobit ve spolupráci s arabskou společností NIMR Automotive až 1000 kolových obrněnců.

Hodnota vozů má převýšit 500 milionů amerických dolarů (více než 12,7 miliardy korun). Dohodu o strategické spolupráci už zástupci obou firem uzavřeli v únoru na mezinárodním veletrhu bezpečnostní a obranné techniky IDEX ve Spojených arabských emirátech.

VOP CZ už déle než dva roky vyrábí pro NIMR obrněné kabiny pro AJBAN 440A. Nyní by k nim měl přibýt servis a produkce lehkých bojových vozů NIMR RIV a celopancéřových AJBAN 440A s náhonem na čtyři nebo šest kol.

V souvislosti s tím by se mohl zvýšit i počet zaměstnanců v podniku. „Přibýt by mohlo až 200 nových pracovních míst,“ zjistil redaktor České televize Petr Mecner. 

Lehké bojové vozidlo NIMR RIV
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

„Toto partnerství výrazně podpoří růst příležitostí společnosti NIMR na evropském trhu, kde se zvyšují výdaje na obranu v důsledku aktuálních požadavků. Ty zahrnují modernizaci stávajícího vozového parku s ohledem na současnou bezpečnostní situaci,“ uvedl již dříve generální ředitel NIMR Automotive Fahad Saif Harhara.

„Dohoda a umístění výroby do České republiky zvýší potenciál obou firem při prodeji těchto vozidel. Společně připravujeme také jejich úpravu pro užití v místních klimatických podmínkách včetně velmi chladných oblastí,“ uvedl šéf VOP CZ Marek Špok.

VOP CZ je státní podnik založený ministerstvem obrany a jeho hlavním cílem je zabezpečovat potřeby české armády. Zabývá se především vývojem, výrobou, opravami, servisem a modernizacemi pozemní vojenské techniky. Ještě před několika lety tvořily vojenské zakázky jen minimum produkce závodu, protože bývalý Vojenský opravárenský podnik se kvůli úbytku armádních zakázek orientoval více na civilní výrobu. Po příchodu nového managementu v roce 2014 se strategie změnila a podnik se znovu více zaměřuje na vojenský sektor.

VOP CZ má přes 850 zaměstnanců. V loňském roce vytvořil tržby přesahující 1,3 miliardy korun, což byl oproti roku 2015 více než třicetiprocentní nárůst.