Rozpálený beton a riziko povodní. Změny klimatu nutí Prahu ke změně strategie

Plamínková ve Studiu 6: Praha chystá adaptační strategii kvůli změnám klimatu (zdroj: ČT24)

Praha se proto připravuje na schválení adaptační strategie na změnu klimatu. Extrémní teploty, vydatné bouřky a přívalové deště znepříjemňují pobyt v hlavním městě. Strategie má lépe připravit metropoli na mimořádné situace jako jsou povodně, nebo snížit dopady tropických teplot a podobně.

„Změny klimatu mají v Praze tři hlavní projevy. Tím prvním je tepelný ostrov v centru města, který způsobuje, že je tam teplota přibližně o 2 stupně vyšší, než v okolí,“ podotkla ve Studiu 6 pražská radní Jana Plamínková k důvodům přípravy strategie, která by měla být schválena během léta.

Adaptační strategie hlavního města Prahy
Zdroj: ČT24

Za zbývající dva projevy klimatických změn v Praze označila ještě sucho, které ničí zahrady, zeleň a vysušuje malé toky, a naproti suchu přívalové deště potažmo i povodně. „Chtěli bychom se věnovat hlavně takovým opatřením, jako je zvýšený podíl zeleně v ulicích. Stromy fungují jako výkonné klimatizační jednotky a ochlazují ovzduší v okolí odpařováním,“ popsala záměry Plamínková.

Snažíme se tlačit na developery kvůli zeleným střechám

Ke standardní proceduře už patří výjezdy kropicích vozů, v tom hodlá správa hlavního města Prahy pokračovat. „Velký potenciál mají málo využívané zelené střechy. A my se snažíme přesvědčit developery, aby je využívaly daleko více,“ poznamenala pražská radní. Podle ní vedle zlepšení klimatu také zelené střechy výrazně zadržují vodu v případě vydatného deště, čímž třeba brzdí náběh povodňové vlny.

Problém jsou rozsáhlé betonové plochy, případně ploché střechy, ze kterých voda steče rychle. Víme, že v centrální části Prahy stačí, aby během krátké doby napršelo 20 milimetrů, což se při intenzivních bouřkách může stát a jsou zaplaveny podjezdy, podchody v metru a podobně.
Michal Žák
meteorolog ČT

Ke zlepšení klimatu města přispívají také vodní plochy, Praha se podle Plamínkové snaží mít je pod kontrolou. „Takže teď už máme 69 rybníků a 4 přehrady v Praze,“ podotkla. Vodní plochy můžou mít jak retenční efekt, tedy zadržovat na určitou dobu dešťovou vodu, tak odpařováním přispívají k lepšímu vzduchu.

Praha také vyčlenila 100 milionů korun na údržbu drobných vodních toků, které získala od podniků povodí. „Chceme se zaměřit na revitalizaci povodí, abychom dešťové srážky zachytili v horních částech povodí, aby se povodňová vlna nevalila do centra Prahy,“ zmínila k jednomu ze záměrů Plamínková.