11 tisíc korun na jednoho obyvatele Pitína. Mapa ukazuje, kam tečou krajské peníze

Mapa dotací, kterou pro veřejnost spustil Zlínský kraj, přesně ukazuje, jaké částky putovaly z krajského rozpočtu do jednotlivých měst a obcí. Velmi úspěšný tak byl třeba Pitín, kde působí bývalý hejtman Libor Lukáš.

Mapa má sloužit i politikům. Podle hejtmana Jiřího Čunka je totiž důležité, aby neupřednostňovali konkrétní území. Třeba právě podle místa, odkud pocházejí. Hejtmanův okres Vsetín je na tom zatím nejhůře.

V přepočtu na obyvatele vede Pitín exhejtmana Libora Lukáše. Malá obec v podhůří Bílých Karpat získala v průměru 11 tisíc korun na obyvatele, Vsetín skoro čtyřikrát méně.

Mapa nabízí pohled do všech míst

Lidé na mapě mohou sledovat, kam míří veškeré krajské peníze. „Mohou si rozkliknout kteroukoliv z 307 obcí našeho kraje, kde dotační tituly padaly. Myslím si, že je to velmi přehledné,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

Kraj spustil mapu dotací (zdroj: ČT24)

Aplikace ale sama o sobě nesrovnává. Každý si podle vlastních kritérií zvolí oblast, období i území. Výsledky si může vyhodnotit sám. Obce Zlechov a Boršice od sebe dělí necelé čtyři kilometry. A taky více než 20milionový rozdíl v dotacích od Zlínského kraje.

Zatímco Boršice dostaly podle mapy necelých 700 tisíc korun, sousední Zlechov 21 milionů. Spory ale nevznikly.

Vyhledávání je jednoduché

„Naše obec čerpá minimálně finanční prostředky ze Zlínského kraje. My už jsme měli kanalizaci vybudovanou. Celá částka tak byla dotace na kanalizační síť v obci Zlechov,“ uvedl starosta Boršic Roman Jílek.

Nejvíc dotací dostalo za posledních deset let Zlínsko, Vsetínsko a Uherskohradišťsko
Zdroj: Zlínský klaj

 Vyhledávání v aplikaci je jednoduché. „Pokud uživatel umí ovládat standardní internetový prohlížeč a dokáže se zorientovat v mapce ve smyslu, že ví, kde je sever a kde je jih a východ, západ, tak si myslím, že s tím nebude mít žádný problém,“ řekl autor aplikace Radek Šipka.