Obec kvůli bazénům omezila užívání vody, na suchu málem skončil i chovatel rybiček

Obec kvůli bazénům omezila užívání vody, na suchu málem skončil i chovatel rybiček (zdroj: ČT24)

V Nemojově u Dvora Králové nad Labem platí zákaz užívání vody z veřejného vodovodu k jiným účelům než k pití a hygieně. Důvodem je nedávné hromadné napouštění bazénů, kvůli němuž je vodojem téměř prázdný. Náhlý úbytek vody může ohrozit i podnikatele, kteří jsou na ní závislí – například chovatele akvarijních ryb. Obec proto zavede nová pravidla – bazény se budou napouštět postupně podle názvů ulic nebo příjmení obyvatel.

Roman Dušek chová ryby ve třech stovkách akvárií. Potřebuje pro ně 50 kubíků vody, kterou zhruba jednou za měsíc obmění. „Budete sebelepší akvarista, ale když voda není dobrá, nemá cenu se o to ani pokoušet,“ říká.

Aby mohl vyexpedovat týdně tisíce rybek, je potřeba mít vodu k dispozici průběžně. Akvária se musí stále čistit. „Dva dny jsou strop, pak už je trošku problém,“ vysvětluje akvarista.

Před pár dny voda v Nemojově skoro došla. Chovná stanice ryb situaci přestála jen díky tomu, že je na dolním konci vesnice, kam se z vodojemu ještě nějaká voda dotlačila.

Odebírání vody dostane pravidla

„Není jiná možnost, lidi napouštěli bazény. I když je pravda, že mi nikdo fyzicky neřekl – ano, my jsme ten víkend napouštěli,“ říká starosta Nemojova David Pěnička (nez.).

Většina obyvatel vesnice žije v rodinných domech, bazén na zahradě mají nejméně dvě třetiny domácností. „Oteplí se a všichni se chtějí koupat,“ vysvětluje majitel bazénu Martin Fejk.

Teď už voda lidem z kohoutků zase teče, obec proto neplánuje nikoho, ani podnikatele, na její spotřebě omezovat. Chce ale zavést pravidla, která zabrání dalším nárazovým velkým odběrům.

„Lidi budou bazény napouštět postupně, po částech nebo podle abecedy, aby to nebyl takový jednorázový šok,“ popisuje starosta Pěnička. Systém, jak postupně bazény napouštět, hodlá vedení obce ustanovit v nejbližších týdnech. Platit by tak mohl ještě v průběhu léta.

„Všichni mají filtrace, voda vydrží, tak si myslím, že by to nebyl špatný nápad,“ souhlasí majitelka bazénu Denisa Vaňková. „Není problém se přizpůsobit tomu, aby byli spokojení všichni,“ dodává Martin Fejk.