Firmu, která si pronajala hlavní nádraží v Brně, vede exnáměstek z ministerstva zemědělství

Vedení firmy Brno new station development, která si pronajala do roku 2048 brněnské hlavní nádraží od Českých drah, se změnilo. Politika za ODS a podnikatele Jiřího Hose nahradila trojice nových tváří. Předsedou představenstva je tak nově někdejší náměstek ministra zemědělství a bývalý zastupitel za ODS Ivo Vrzal.

Firma Brno new station development si budovu hlavního nádraží pronajala za nejasných okolností od Českých drah v roce 2008 na dalších 40 let s tím, že budovu zrekonstruuje. Rekonstrukce má stát čtvrt miliardy korun.

Změny ve společnosti by nyní podle plánů nového vedení měly urychlit zahájení prací. Ty původně měly začít už v roce 2010.  První na řadě tak nyní bude rekonstrukce střechy nádraží a menší opravy uvnitř budovy.

Viditelné změny mají přijít v září

Viditelné změny budou na cestující čekat už v září. Nové vedení firmy chce totiž využít velkou vlakovou výluku a s tím spojené menší množství cestujících a začít rekonstruovat hlavní halu. Ta bude nově vymalována a zmizet mají přístavby, které se tady objevily před rokem 1989.

Kompletní přestavba a rekonstrukce hlavního nádraží za čtvrt miliardy pak má být dokončena v roce 2020. Otevřeno má být levé křídlo nádraží, kde bude obnovena například restaurace.

Spory o polohu nádraží

O tom, kde bude nakonec hlavní železniční nádraží v Brně, se přitom vedou ve městě dlouholeté spory. Obyvatelé Brna o poloze nového brněnského nádraží rozhodovali loni v říjnu v referendu.

Kvůli nízké účasti bylo ale neplatné. Z lidí, kteří hlasovali, se 80,94 procenta vyjádřilo pro modernizaci železničního uzlu při Nádražní ulici v centru Brna a 67,89 procenta pro otevřené návrhové soutěže. Většinově tedy podpořili stanoviska iniciátorů referenda, kteří dlouhodobě nesouhlasí s odsunem nádraží dále od centra.

Výsledek referenda, k němuž přišlo pouze 24 procent voličů, je pro město nezávazný. Při rozhodování o variantě má proto volné ruce. Studie proveditelnosti má být hotová v prvním čtvrtletí příštího roku.

Situace na dolním nádraží v Brně (zdroj: ČT24)
Redaktor ČT: Lidé berou výluku sportovně (zdroj: ČT24)