Kraj snížil odměny vedení jihočeských nemocnic o 24 milionů

Nižší odměny pro manažery jihočeských nemocnic (zdroj: ČT24)

Jihočeské krajské nemocnice sníží odměny svým manažerům, celková úspora má být 24 milionů korun. Jde o reakci na nedávnou kauzu předsedy představenstva Martina Bláhy, který si jen na odměnách přišel na více než 7 milionů ročně. Snížení odměn v nemocnicích bylo i jednou z podmínek pro vznik současné krajské koalice.

Jihočeské nemocnice mají novými pravidly ušetřit 24 milionů korun ročně, což je zhruba 40 procent nákladů na odměny. Chtějí toho dosáhnout například zrušením mimořádných odměn pro všechny statutární zástupce. Tento bod má přinést nejvyšší úspory, a to přes 10 milionů korun.

Zároveň je v plánu zrušení funkcí dvou místopředsedů českobudějovické nemocnice, jednu z těchto pozic zastával i Martin Bláha. To má ušetřit 7 milionů korun. Sníží se také počet členů představenstva samotného holdingu Jihočeských nemocnic, a to ze tří na dva, což by mělo přinést úsporu 3,2 milionu korun.

Dojít má také k výraznému snížení roční odměny předsedkyně a člena představenstva holdingu za výkon funkcí v jednotlivých představenstvech Jihočeských nemocnic, a to z 1,5 milionu na 400 tisíc korun.

Nový koncept hospodaření pravidla schválila rada kraje, tedy valná hromada Jihočeských nemocnic. Rada s ním poté seznámila i krajské zastupitele, kteří jej nadpoloviční většinou vzali na vědomí.

Úspory v jihočeských nemocnicích
Zdroj: ČT24/Jihočeské nemocnice
Odměny Martina Bláhy
Zdroj: ČT24/KÚ Jihočeského kraje

Spory o odměny v nemocnicích propukly uvnitř koalice v březnu. ANO i opoziční strany kritizovaly, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuroval i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobíral ročně 7,2 milionu korun. Poukazovali i na to, že Bláha pro tehdejšího hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) stavěl rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

V dubnu se koalice rozpadla a po tlaku rezignoval na funkci hejtmana i Jiří Zimola. Novou koalici utvořili sociální demokraté s KDU-ČSL, hnutím Jihočeši 2012 a koalicí Pro jižní Čechy (Starostové, HOPB a TOP 09). Hejtmankou se stala dosavadní Zimolova náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD).