Z Moravského zemského archivu začaly odpadávat skleněné tabule. Ohrožují chodce

Uvolněné skleněné tabule z fasády Moravského zemského archivu v Brně ohrožují kolemjdoucí. Od začátku června se zřítily celkem tři dvoumetrové tabule, které nikoho nezranily. Pro zvýšení bezpečnosti vedení archivu vyznačilo ochrannou zónu výstražnou páskou a prošetřuje příčinu pádů tabulí.

Kvůli hrozbě zranění lidé dočasně nemohou chodit podél budovy. Badatele a další návštěvníky žádá archiv prostřednictvím svého webu o trpělivost a pochopení.

„Ochranná zóna je vymezena výstražnou páskou, která bude postupně nahrazována dalšími technickými prostředky. Žádáme všechny, aby tato bezpečnostní opatření respektovali a chránili tak své zdraví a majetek,“ uvedl na webu ředitel archivu Ladislav Macek.

Označené místa, kudy se lidé dostanou do archivu
Zdroj: Moravský zemský archiv

Budova Moravského zemského archivu na okraji bohunického univerzitního kampusu je v provozu od roku 2007. Nové sídlo pro Moravský zemský archiv stálo 685 milionů korun. Odborníci budovu vyhlásili jihomoravskou stavbou roku 2007.

Stavba je rozdělena na dvě části – železobetonový blok je propojen koridorem s lehkou oceloskleněnou konstrukcí provozní budovy, která má podle přání architektů vyjadřovat otevřenost, lehkost a vstřícnost ve vztahu k historikům a badatelské veřejnosti.