Vítkovickým vysokým pecím hrozí zánik. Ničí je postupující koroze

Unikátní vysoké pece před zánikem. Rozežírá je koroze (zdroj: ČT24)

Areál Dolní oblasti Vítkovic (DOV) shání partnery pro další rozvoj. Finance by měly jít na rekonstrukci dosud neopravených částí této Národní kulturní památky. „Pro opravu vysokých pecí číslo 4 a 6 shání partnery, kteří by se chtěli na záchraně industriálního areálu podílet,“ zjistila redaktorka České televize Pavka Daňková.

Prostory bývalých pecí by se daly podle odborníků využít jakkoli, chybí ale peníze. Z vysokých pecí je dnes přístupná podle Jiřího Michálka, předsedy představenstva DOV, pouze pec číslo 1. Čtyřka a šestka je zatím zavřená. Například čtyřka přestala pro původní účely sloužit před téměř dvaceti lety. A od té doby velmi rychle chátrá.

„Kdysi se tady vyrábělo surové železo, ocelárenské surové železo, které se vozilo do naší ocelárny, kde jsme ji později zpracovali na ocel,“ uvedl Jiří Michálek, předseda předsednictva spolku Dolní oblast Vítkovice, podle něhož již dochází k tak silné korozi, že je problém pec udržet tak, aby stála.

Železo je opravdu materiál, který odchází před očima. To není kámen, to není středověký hrad, to prostě odchází velice rychle. Čím déle se bude čekat, tím více to bude stát peněz.
Josef Pleskot
architekt

Mohl by zde být i kampus

Pece jsou 75 metrů vysoké. Architekt Josef Pleskot a vedení celé oblasti si místo dvou chátrajících vysokých pecí dokáží představit ledacos. „Od expozic po depozitáře, diskutovala se knihovna, můžou tady být sály,“ poznamenal Petr Koudela, ředitel DOV. Podle některých úvah by zde mohl být i univerzitní kampus Ostravské univerzity.

A uvažuje se dokonce také o stavbě lanové dráhy, která by mohla mít zastávku přímo na některé z vysokých pecí.

„Celá ta oblast je čtvrtou nejnavštěvovanější kulturní památkou v České republice – po Pražském hradu, lanové dráze na Petřín, zoologické zahradě je to Dolní oblast Vítkovice, to je něco, co rezonuje, co zní,“ dodal Pleskot. 

Kdo a pokud vůbec se stane novodobým zachráncem vysokých pecí v Ostravě, zatím není zřejmé. Partnerem při záchraně areálu může být podle vedení Dolní oblasti kdokoli. „V případě, že se prostředky na záchranu sehnat nepovede, postupující koroze vysoké pece do pěti let úplně zničí,“ dodala Pavla Daňková.

  • Dolní oblast Vítkovice je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji a jedním z nejnavštěvovanějších v Česku společně s Landek Parkem v Ostravě. Kromě řady hudebních festivalů tam lákají návštěvníky prohlídky bývalých vysokých pecí či vyhlídka z věže Bolt Tower a hlavně děti velký a malý Svět techniky. V Dolní oblasti se koná i festival Colours of Ostrava, který ročně láká desetitisíce návštěvníků z celého Česka, ale i zahraničí.
  • Například letošní letní festival do krajské metropole přivezl hudební hvězdy jako jsou Imagine Dragons, Birdy, Norah Jones, LP, Midnight Oil nebo Jamiroquai.