O rozdělení dotací pomůže ve Zlínském kraji rozhodovat interaktivní mapa

Rozdělování peněz z rozpočtu Zlínského kraje mapuje nová aplikace. Informace o tom, kam a jaké peníze z kraje putují, si bude moci najít každý obyvatel kraje. Aplikace by na stránkách kraje měla být k dispozici do měsíce. Zatím ji využívají krajští radní a získají ji zastupitelé.

Komu je třeba peníze poslat hned a kdo ještě počká? K rozhodování o dotacích pomůže zastupitelům kraje interaktivní mapa. Obyvatelé obcí si zase budou moci zjistit, ke kterým oblastem byl kraj v minulosti nejštědřejší a kde naopak šetřil.

Nejvíc dotací dostalo za posledních deset let Zlínsko, Vsetínsko a Uherskohradišťsko
Zdroj: Zlínský klaj

Mapa dotací obsahuje informace od roku 2007, každodenně se bude aktualizovat. U jednotlivých obcí je uvedeno, kdy, kolik peněz a na co je dostaly. Podle spoluautora aplikace Radka Šipky však nejde jen o obce samotné, rozlišeni jsou různí příjemci dotací, například spolky, farnosti a sportovní kluby. Rozlišeny jsou také oblasti, do kterých peníze směřovaly, a to na kulturu, sociální věci, mládež a sport a regionální rozvoj.

Rozdělení dotací podle okresů
Zdroj: Zlínský kraj

„Pomůže to také nám, kteří rozhodujeme o penězích. Když noví zastupitelé posuzují nějakou žádost, tak neví, že minulý rok daná obec již peníze dostala a jiný žadatel třeba nikdy peníze ještě nedostal,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Aplikace tak bude podle něj využitelná například v případě, kdy bude k dispozici méně peněz a bude více žadatelů, nebo budou mít žadatelé stejné hodnocení. Pak bude možné přihlédnout k tomu, zda už daný subjekt peníze dříve dostal či ne.

Aplikace také ukáže, jak je na tom daná obec v porovnání s krajským průměrem, průměrem obce s rozšířenou působností, okresu či skupinou obcí podobné velikosti. V mapě nejsou zahrnuty krajské organizace.