U Litovle havaroval autobus, zranilo se 24 lidí, někteří vážně. Úsek D35 je už průjezdný

Na části dálnice D35 mezi Litovlí a Unčovicemi na Olomoucku, který byl od pondělních dopoledních hodin kvůli havárii autobusu uzavřen, již silničáři obnovili provoz. Záchranáři na místě ošetřili 24 osob.

Autobus sjel z cesty, zavadil o několik stromů a naklonil se nakonec do příkopu. „Z místa bylo nakonec odvezeno do nemocnic 24 lidí. Záchranáři je odváželi na urgentní příjem olomoucké fakultní nemocnice, do Vojenské nemocnice v Olomouci a do šternberské nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranné služby Zdeněk Hošák.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové na místě hasiči vyprošťovali z havarovaného autobusu čtyři lidi. „Na místo jsme přijeli s evakuačním autobusem. Nezraněné cestující jsme převezli k nám na požární stanici, kde počkají do doby příjezdu náhradního autobusu. Na stanici míří také náš psycholog,“ řekla mluvčí.

Doplnila, že nešlo o linkový autobus. Hasiči na místě havarovaný autobus stabilizovali a provedli protipožární opatření, dodala.

Na urgentním příjmu Fakultní nemocnice Olomouc bylo podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta přijato 11 zraněných. „Tři ženy a jeden muž byli přijati se středně těžkými poraněními, šlo o zlomeniny nohou i rukou, poranění obličejové části hlavy, otřes mozku, poranění krční páteře a zranění v oblasti pánve,“ řekl Havrlant.

Dalších sedm lidí ošetřili zdravotníci s lehčími zraněními - šlo o zhmožděniny, tržné rány a otřes mozku. Ve šternberské nemocnici je podle mluvčí Radky Miloševské v tuto chvíli ošetřeno pět lehce zraněných.

Nehoda se stala před 9:30 na 250. kilometru ve směru z Mohelnice na Olomouc. Úsek mezi exitem 248 Litovel a exitem 253 Unčovice byl zprovozněn krátce před půl třetí.

Uplynulý týden byl zatím nejtragičtější na českých silnicích v letošním roce, při dopravních nehodách zahynuly více než dvě desítky lidí. V pondělí ráno utrpěla těžké zranění školačka v Poděbradech na Nymbursku, srazilo ji auto.