Kraj odpustí 3400 za noc na záchytce. Podmínkou je vyšetření u psychiatra

Karlovarský kraj vyhlásil motivační program pro pacienty protialkoholní záchytné stanice. Pokud se klient nechá vyšetřit u psychiatra, odpustí mu poplatek za přenocování. Závislé na alkoholu tak chce motivovat k léčbě. V Ústeckém kraji naopak záchytka už 16 let chybí. Kraj chce ale v nejbližších dnech vypsat výběrové řízení na jejího provozovatele. Stanice by měla vzniknout v mostecké nemocnici.

Nabídka kraje platí pro pacienty záchytné stanice, kteří zde stráví noc či den opakovaně. Od 1. června dostávají při odchodu leták, se kterým mohou zajít na psychiatrickou ambulanci.

Po pohovoru psychiatr lístek potvrdí, a pokud ho pacienti do patnácti dnů donesou zpět na záchytnou stanici, odpustí jim poplatek za jeden pobyt. Noc na záchytce vyjde na 3400 korun. 

Probuzení v Sokolově

Lékař s pacienty většinou mluví o tom, proč alkohol pijí a jaké mají problémy. Následně navrhne léčbu. Kraj doufá, že tím pacienty bude motivovat, aby se zbavili závislosti. Do poloviny června splnilo podmínky programu dvacet klientů záchytky. Žádný ale zatím nabídky nevyužil. 

Karlovarský kraj vyhlásil motivační program pro alkoholiky (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji je protialkoholní stanice pouze v Sokolově. Opilé a problémové lidi do města sváží policisté z celého regionu. Nejprve je zkontroluje lékař, poté zůstávají obvykle osm hodin na lůžku v uzavřené cele. Loni záchytka přijala 522 lidí, 85 se jich vracelo opakovaně.  

Kraj provoz záchytné stanice každý rok dotuje částkou tři a půl milionu korun. Někteří pacienti totiž za pobyt neplatí a dluh tak neustále narůstá. Podle mluvčí Záchrané služby Karlovarského kraje Petry Bakurové ja každý rok kolem dvou a půl milionu korun. Většina pohledávek je přitom nedobytná, často se totiž týkají lidí bez domova.

Na Ústecku chybí záchytka už 16 let

Vůbec první protialkoholní záchytná stanice vznikla před 65 lety v Praze. Nyní jsou záchytky ve všech krajích s výjimkou Ústeckého, kde stanice chybí od roku 2001. Suplují ji proto urgentní příjmy nemocnic. Pro nezřídka agresivní nebo opilé lidi přitom personál nemá odpovídající prostory.

Ústecký kraj chtěl záchytnou stanici zřídit už v minulosti. Chyběl ale podle něj předpis, který by stanovoval vybavení a požadavky na personál. Nyní už je zákon upraven. „V nejbližších dnech budeme vypisovat výběrové řízení na provozovatele,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Stanice by měla vzniknout v prostorách mostecké nemocnice.