Chybí vodovod, kanalizace i teplo. Stará loděnice u Orlice nevyhovuje, dostane náhradu

Události v regionech: V Hradci Králové je v havarijním stavu loděnice na břehu Orlice (zdroj: ČT24)

Loděnici na břehu Orlice v Hradci Králové, která je v havarijním stavu, nechá město zbourat. Předtím ale vznikne nová. Loděnici využívá několik vodáckých oddílů, ale jejich členové stav areálu kritizují. Odrazuje je nedostatečné zázemí i provizorní hygienické podmínky.

Královéhradecká loděnice je z roku 1936 a tomu také odpovídá to, co vodákům nabízí. Záchody jsou jen suché, členové vodáckého oddílu si stěžují také na nedostatek soukromí i na to, že „někdy už vůbec neteče teplá voda“. Dřevěné objekty, které tvoří areál loděnice, totiž nejsou napojeny na vodovod a kanalizaci.

Podle trenéra kanoistického oddílu Petra Ježka je také v celé loděnici jediné místo, kde je dostatečné teplo na sušení věcí. Vstup do ní je proto pro silné povahy. „Suší se tady všechny věci, i zpocená trička. Zápach, který tady je, je hrozný,“ podotkl trenér.

Městská rada nyní schválila stavbu nové loděnice. Sestávat bude ze 24 buněk s terasou v patře a skladem lodí. „Pokud budou zastupitelé souhlasit, realizace bude v příštím roce,“ slíbil náměstek primátora Jindřich Vendlich (TOP 09).

Investici musí provést město, vodáci sami na novou loděnici nemají. Klub sice má ročně k dispozici zhruba 200 tisíc korun, z nich ale platí soustředění, startovné a nové lodě. V prastarých prostorách bez teplé vody a splachovacích záchodů přitom není snadné udržet zájem dětí o vodu. Jak připustil předseda kanoistického oddílu Ondřej Boháč, s množstvím dětí souvisejí i peníze. „Kolik dětí dostaneme na závody a které nám budou jezdit výsledky, od toho potom dostáváme od Českého svazu kanoistů peníze,“ poukázal.

 Aby stavba nenarušila sportovní přípravu oddílů, postaví se u břehu Orlice nejdřív nová loděnice a pak dojde na demolici stávající.