Graffiti Street Jam ukazuje graffiti jako legální umění

Návštěvníci akce si mohli tvorbu graffiti sami vyzkoušet (zdroj: ČT24)

Nezisková organizace Prostor Pro pozvala do centra Hradce Králové tvůrce graffiti na již jedenáctý ročník akce Graffiti Street Jam. Organizace se touto cestou snaží oslovit mladé lidi a informovat je o legalitě a možných postizích při nelegálním sprejování. Kromě toho také přibližuje veřejnosti graffiti jako vlastní styl umění.

„Hlavním cílem je ukázat graffiti jako jinou formu umění,“ uvedla koordinátorka akce Petra Suchánková. Akce má podle ní dát účastníkům aktivní prostor k malování a ukázat, že se tvorba graffiti dá provozovat zcela legálně.

„Chceme tímto způsobem ukázat široké veřejnosti, že pokud je tato forma umění realizována na schválených plochách, nejedná se o projev vandalismu, ale o specifickou uměleckou tvorbu mladých lidí,“ doplnila Suchánková.

Akce začala ve středu odpoledne na Ulrichově náměstí v Hradci Králové. Kromě tvůrců graffiti představili její organizátoři návštěvníkům i další umělce. Mohli se tak podívat například na taneční vystoupení nebo parkourovou exhibici.

Každý z návštěvníků akce navíc mohl vzít spreje a vytvořit vlastní graffiti na připravené velkoformátové dřevěné desky. Jak postupovat, jim radili umělci, kteří se graffiti dlouhodobě zabývají.