Nemocnicím zoufale chybí sestry. V Hradci je lákají na prémii 100 tisíc korun

FN v Hradci Králové motivuje nové sestry stotisícovou prémií (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice v Hradci Králové řeší kritický nedostatek vysoce kvalifikovaných zdravotních sester. Nové se proto snaží nalákat na prémii 100 tisíc korun. Podmínkou je dvouletý závazek k práci na jednotce intenzivní péče. V českých nemocnicích nyní chybí celkem 3 260 sestřiček.

Sestry na jednotce intenzivní péče hradecké kardiochirurgie nejsou ani vteřinu bez práce. Osm pacientů po těžkých operacích jich plně vytíží šest ve dvanáctihodinové směně. Stres a přetížení ovšem nevydrží každý.

Dvacet sester ze 450 na jednotkách intenzivní péče už kvůli tomu odešlo a dalších deset odchod avizuje. S těmi, co zůstaly, nemocnice kvůli výpomoci posunuje jako s figurkami na šachovnici.

Sehnat nové posily se tak snaží pomocí prémie ve výši 100 tisíc korun. Podmínkou je závazek na dva roky. Nástup zatím nemocnici slíbily dvě sestry. Krom stotisícového bonusu proto nemocnice nabízí i prémii dvacet tisíc korun pro zaměstnance, kteří sestru na jednotku intenzivní péče přivedou.

Stávající sestry ale říkají, že nové kolegyně či kolegy nemají kde hledat. Ozývá se navíc kritika, proč nemocnice prémie nerozdělí mezi ně. „Berme to opravdu jako zažehnání krizového stavu,“ vysvětluje vrchní sestra kardiochirurgie FN Hradec Králové Dana Vlášková.

Stejný problém ovšem neřeší jen Hradec Králové, ale i krajské zdravotnictví. „Lovíme v Polsku, lovíme na Ukrajině,“ poznamenal náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09). Nemocnice proto věří, že pomůže i vládou slíbené zvýšení platů sestrám ve směnném provozu. Od července mají dostat přidáno až o dva tisíce korun.