Policie neřekne, kdo může za pád střechy třebovské haly, i když posudky už má

Policie má posudky, které by měly ukázat na viníka zřícení střechy sportovní haly v České Třebové. Neštěstí se stalo v polovině ledna, od té doby policie jeho příčiny vyšetřuje. I když nyní má klíčové posudky, zatím nechce sdělit, kdo je za havárii zodpovědný.

I když padající konstrukce nikoho nezranila – a to přesto, že se zřítila během florbalového zápasu – policisté považují událost za obecné ohrožení. Viníkovi by mohlo za nedbalostní trestný čin hrozit až osm let. O kom se domnívají, že by viníkem mohl být, však policisté zatím říct nechtějí, i když už mají posudky, ze kterých to má vyplynout. 

„V současné době vyhodnocujeme došlé posudky společně s dozorovým státním zástupcem. Než bude rozhodnuto o dalším postupu, nebudeme k sledované události poskytovat žádné další informace,“ uvedl policejní mluvčí Petr Voldán.

Záběry zřícení sportovní haly v Událostech ČT 26. 4. (zdroj: ČT24)

Střecha spadla jen několik dní po kolaudaci. Stavbu třebovské sportovní haly zaplatil kraj, sloužit měly především VOŠ a SŠ technické, která neměla dostačující tělocvičnu. Střecha haly měla příhradovou konstrukci z dřevěných vazníků. Stavěla ji společnost Cecolegno jako subdodavatel generálního dodavatele Profistavu Litomyšl.

Při jejím pádu byla poničena palubovka, světla, elektroinstalace i vnitřní vybavení včetně speciálního gumového povrchu, který byl na podlaze kvůli turnaji florbalistů. Celková škoda dosáhla na 16 milionů korun, což je více než čtvrtina ceny stavby (hala stála 58 milionů).

Zatímco vybavení by měla nahradit pojišťovna, stavební část reklamuje kraj u dodavatele stavby. Pro nové zastřešení byly zvoleny lepené vazníky, které budou od sebe šest metrů místo dosavadních tří metrů. Zároveň budou mít jiný profil, takže se užitná výška zvýší o 1,5 metru.