Cestující MHD pod dohledem. Černí pasažéři a bezdomovci se v Brně nesvezou

Dvaatřicet revizorů a osm preventistů zvýší na dva dny dohled nad cestujícími v Brně. V městské hromadné dopravě budou dohlížet na dodržování smluvních dopravních podmínek. Nebudou pouštět cestující bez jízdenky a ty, kteří si ponesou do vozu jídlo nebo zapáchají. Důvodem jsou stížnosti cestujících i samotných řidičů z poslední doby.

Revizoři a preventisté se zaměřili především na dvě brněnské lokality, okolí hlavního nádraží a Mendlova náměstí. Dopravní uzly, kde se pohybuje nejvíc cestujících. Kontrolovali nejen to, jestli má cestující, platnou jízdenku, ale také jestli dodržuje další pravidla, která v MHD platí.

Do tramvají například často nastupují lidé, kteří mají jídlo z rychlého občerstvení a obtěžují ostatní jeho zápachem nebo je ohrožují tím, že při brzdění jim jídlo vypadne z rukou. Na nádraží také do tramvají nastupují zapáchající bezdomovci. „Řidiči se je snaží vykazovat, ale když je nával lidí, tak je samozřejmě mohou přehlédnout,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Lidé, kteří si za dopravu poctivě platí, si zaslouží určitý komfort. „Není důvod, aby je ve vozech obtěžovali ti, kteří jezdí načerno či jinak porušují přepravní podmínky,“ řekl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

S preventisty a revizory natáčel Jakub Vácha (zdroj: ČT24)

Jízda bez platného dokladu je ale stále nejčastějším prohřeškem. Za čtyři a půl hodiny přistihla skupina preventistů třicet pět lidí bez jízdenky. V loňském roce vybrali revizoři na pokutách v Brně šedesát osm tisíc korun. Tentokrát cestující pokuty nedostávali, museli ale opustit vůz MHD. 

Preventisté převážně na hlavním nádraží působí už od roku 2014 a jejich úkolem je nepouštět do vozů právě ty, kteří nějak porušují přepravní podmínky. Jezdí i ve vozech na vytipovaných linkách. Aktuálně pracuje pro dopravní podnik osm preventistů.

Inspiraci v Brně našla například Ostrava nebo Ústí nad Labem, kde stojí lidé dopravního podniku na vytipovaných zastávkách a vpouštějí do vozů pouze cestující s platnou jízdenkou.