Hrad Bouzov je na nových zlatých mincích. Spotřebovalo se na ně 162 kilogramů zlata

Mince s motivem hradu Bouzov (zdroj: ČT24)

Námětem třetího v pořadí z desetiletého cyklu zlatých mincí, které Česká národní banka vydává s motivy českých hradů, se stal moravský hrad Bouzov. Mince má nominální hodnotu 5000 korun. V prodeji je od úterka.

„Celkem banka vydala 3000 mincí v běžné kvalitě a 7400 ve špičkovém provedení,“ zjistila redaktorka České televize Zuzana Glacová. Jejich prodejní cena se pohybuje kolem 17 000 korun. Autorem mince je přední český medailér Josef Oplištil.

„Díky svému jedinečnému romantickému stylu patří Bouzov k nejkrásnějším hradům České republiky a také k našim nejnavštěvovanějším památkám. Těší mě, že k trvalému odkazu tohoto kulturního dědictví přispěje ve formě zlaté mince i Česká národní banka,“ uvedl člen bankovní rady Vojtěch Benda.

Předloha mince s motivem hradu Bouzov
Zdroj: ČT24
Zlatá mince, motiv hradu Bouzov, cyklus Hrady České republiky
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Na lícní straně mince se nachází detail hradní zdi s arkádou. Pod oblouky jsou zavěšeny prapory s heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Obvodu mince vévodí název státu a tematického cyklu spolu s označením nominální hodnoty mince.

Rubové straně mince dominuje motiv hradu Bouzov, včetně vstupního mostu a hradeb. Název hradu, rok ražby a iniciály autora mince jsou umístěny u horního okraje.

Emisní plán pamětních mincí na období 2016 až 2020 schválených ČNB
Zdroj: ČNB

Její prodejní cena zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou, poznamenali zástupci ČNB.

Tematický cyklus zlatých mincí vydávaných ČNB otevřel koncem května loňského roku hrad Kost. Druhá mince byla věnována hradu Bezděz. Do roku 2020 se na zlatých mincích představí ještě hrady Pernštejn, Zvíkov, Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a Buchlov. Cyklus je součástí emisního plánu pamětních mincí na období 2016 až 2020 schváleného bankovní radou ČNB.