V Havířově skončil pilotní projekt. V hlavní roli týraný pes z „množírny“

V hlavní roli týraný pes (zdroj: ČT24)

Na havířovských základních školách skončil unikátní projekt. Děti se v něm seznamovaly s osudy týraných a zachráněných psů z takzvaných množíren. Za dětmi s nimi jezdila veterinární technička Andrea Dunová, která se záchraně těchto zvířat věnuje.

„Děti přes problémy zvířat dokáží neskutečně hluboce vnímat emoce,“ všimla si autorka projektu Andrea Dunová, která teď na základě roční zkušenosti zpracuje projekt, který pošle na ministerstvo školství.

Na hodinu s psí terapeutkou navazovaly diskuze ve třídě. Děti pak mohly napsat vzkaz lidem, kteří zvířata nechovají, ale množí v často nevyhovujících podmínkách.

  • Zákon na ochranu zvířat proti týrání platí v České republice od 15. dubna 1992. Zákon č. 246/1992 Sb. reguluje práva zvířat a stanoví podmínky nakládání s nimi. Jeho účelem je chránit zvířata před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich bezdůvodným usmrcováním člověkem.

„Nechovejte se tak k psům, netýrejte je - to jsou vzkazy dětí z páté třídy,“ poznamenala Iva Badurová, ředitelka havířovské Základní školy Mládežnická.

Počet nelegálně chovaných psů stoupá

Problém se psy prodávanými z pololegálních množíren se v posledních letech výrazně zhoršuje. V množírnách psů drží majitelé zvířata často za katastrofálních podmínek, může jít například o sklepy nebo opuštěné kravíny. Štěňata jsou odebírána příliš mladá, špatný zdravotní stav se pak s nimi i přes veterinární pomoc může táhnout celý život.

Například počátkem května zadržela policie na dálnici A3 poblíž bavorského Norimberku českého zvěrolékaře převážejícího v kufru automobilu 42 štěňat. 

V České republice je mezi 100 a 150 množírnami s více než 20 psy, tvrdí aktivistka Simona Smith. Zvířata podle ní často žijí ve špatném prostředí a brzy umírají. Podle Smith roste počet množíren v Česku až o pětinu ročně.

Události: Čip by policii ukázal, kdo byl původní majitel psa (zdroj: ČT24)

Zatímco ve většině států Evropské unie fungují centrální evidence zvířat, které nezákonný byznys komplikují, u nás nic podobného neexistuje. To by ale mohla změnit připravovaná novela zákona - ta totiž počítá i s povinným čipováním

Kynoložka Tichá: Bez kontroly se s množírnami bojovat nedá (zdroj: ČT24)