Vyžene protikuřácký zákon opilce do ulic? Má tomu zabránit antikonfliktní tým

UDÁLOSTI: Radnice Prahy 1 se připravuje na zákaz kouření v restauracích (zdroj: ČT24)

Promění se ulice noční Prahy po zákazu kouření v restauracích v džungli? V centru města by tomu měl kromě strážníků bránit také antikonfliktní tým. Ulicemi Prahy 1 procházejí jeho členové již nyní, aby dohlíželi například na dodržování zákazu pití alkoholu a dodržování nočního klidu. Po zákazu kouření v restauracích a barech jim ale práce nejspíše přibude.

Antikonfliktní tým vychází do ulic v centru Prahy v noci na pátek, sobotu a neděli. Praha 1 ho zřídila především proto, aby dohlížel na hosty restaurací, kteří po zákazu kouření budou ve velkém vycházet s cigaretami na ulici. Při tom budou také hlučet. „Všude tady bydlí lidé, spí děti,“ upozornil přitom radní městské části Ivan Solil.

Členové antikonfliktního týmu by tedy měli dohlížet na to, aby byl hluk před hospodami na přijatelné úrovni a také na to, aby lidé dbali na další vyhlášky, které svazují jejich chování. Již nyní mají zkušenosti s lidmi, kteří nedodržují například místní vyhlášku zakazující popíjení na ulici. Antikonfliktní tým je nabádá, aby si pití buď odnesli dovnitř, nebo ho rychle vypili.

Podle radního Solila je rychlé upozornění nutné, pokud chce radnice zabránit například pouličním bitkám. „Když to nikdo neřeší, tak skupina narůstá. Narůstá její sebevědomí, hlasitost a potom dochází k tomu, že se začínají i prát,“ popsal.

Klid v ulicích za půl milionu

Členové antikonfliktního týmu se musí také zabývat eventualitou, že někdo na ulici „přebere“. Někdo, kdo skončí na zemi, brzy sám odejde, někdy je ale potřeba přivolat strážníky. Takovou zkušenost učinil člen antikonfliktního týmu Michal Smetana nedávno. „Začal lítat pod auta a tak. Tak jsme ho sebrali, posadili ho a zavolali městskou policii. Byl to Čech pod vlivem nějakých drog,“ popsal.

Antikonfliktní tým zřídila radnice první městské části – na jejímž území leží zejména Staré Město, Josefov a velká část Malé Strany a Nového Města, tedy místa, která patří v Praze k turisticky nejatraktivnějším – s dvoutýdenním předstihem před účinností protikuřáckého zákona. Je to i důsledek nedostatku strážníků. Agentura musela do antikonfliktního týmu nabídnout bezúhonné lidi s komunikačními schopnostmi a znalostí světového jazyka.

Členové antikonfliktního týmu se budou v pražských ulicích pohybovat do září. Náklady na dvanáctičlenný tým vyčíslila radnice na půl milionu korun.

Nové zákazy se netýkají pouze kouření

Takzvaný protikuřácký zákon čili zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zakazuje kouření v restauracích, netýká se elektronických cigaret, neumožňuje kouřit ani na zastávkách veřejné dopravy, a to včetně nekrytých, či v zoologických zahradách. Další opatření se týkají alkoholu, mimo jiné budou mít hospodští zakázáno nalévat ho podnapilým osobám.

Zákon prošel loni v prosinci Poslaneckou sněmovnou, v lednu ho pak přes výrazný odpor občanských demokratů v čele s místopředsedou horní komory Jaroslavem Kuberou schválil i Senát a v únoru připojil svůj podpis prezident. Skupina senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou a Ivo Valentou potom podala stížnost k Ústavnímu soudu. Někteří politici včetně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) později také začali hovořit o možném zmírnění, nebo dokonce zrušení zákona.