Pod vrcholem Sněžky zemřela česká turistka, pomoc kolemjdoucích ji nezachránila

Pod vrcholem Sněžky zahynula česká turistka. Informovala o tom polská televize TVN 24. Žena byla v bezvědomí, když ji našli polští turisté. I když na Sněžku vyrazili horští záchranáři i vrtulník, již ji nezachránili.

Polští turisté našli ženu ležící na úbočí nejvyšší hory Krkonoš v sobotu odpoledne. Podle mluvčího královéhradecké policie Jana Čížkovského vyrazila sedmačtyřicetiletá žena se skupinou dalších lidí na charitativní pochod. „Postihly ji zdravotní obtíže,“ uvedl.

Již v bezvědomí ji potom na řetězové cestě nalezla další skupina turistů. „Dostali jsme hlášení o turistce v bezvědomí, ležící na stezce asi 200 metrů od vrcholu Sněžky,“ řekl polské televizi náčelník krkonošských záchranářů Slawomir Czubak.

Polská horská služba (GOPR) pak telefonicky instruovala turisty, jak poskytnout první pomoc, než na Sněžku dorazili nejprve horští záchranáři a poté i letecká záchranka. Podle polské policie ale žena nakonec zemřela. „Její tělo bylo předáno české straně,“ uvedl zástupce policie v podkrkonošské Jelení Hoře.

Při záchranných akcích v Krkonoších často spolupracují záchranáři z obou stran hranic. Společně například hledali muže, který spadl z Jubilejní cesty na Sněžce koncem března. Devětapadesátiletého turistu nakonec nalezli živého a donesli k vrtulníku, který jej potom transportoval do nemocnice.

Koncem března se také stala v Krkonoších tragická událost, kdy muž sjíždějící na matraci sjezdovku ve Špindlerově Mlýně narazil do konstrukce tribuny a zemřel.