Rekordní počet filmů, Švédsko a Hermína Týrlová. Filmový festival ve Zlíně začal

Světová premiéra dokumentu o spoluzakladatelce české filmové animované školy Hermíně Týrlové, rekordní počet filmů a speciální zaměření na švédskou kinematografii. Ve Zlíně tak dnes začal padesátý sedmý ročník Mezinárodního festivalu pro děti a mládež. Festival letos představí filmy z dvaašedesáti zemí, to je historický rekord.

Lidé ve Zlíně uvidí několik premiér českých filmů. V pátek se ve světové premiéře představí dokument režiséra Pavla Jiráska nazvaný Hermína Týrlová. Ta patřila spolu s Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou k zakladatelům českého animovaného filmu. Všichni působili ve zlínských ateliérech na Kudlově.

Film se natáčel v brněnském studiu České televize. „Rozhodl jsem se jít cestou vyprávění samotné Hermíny Týrlové, která chronologicky popisuje celý svůj život a díky unikátním televizním, filmovým nebo rozhlasovým archivním materiálům, které dosud veřejnost neměla šanci vidět či slyšet, ve snímku i promlouvá,“ říká režisér Pavel Jirásek.

Premiéry večerníčků i filmů

Dokument obsahuje řadu hraných scén. Na jeho natáčení, jež probíhalo v původních zlínských filmových ateliérech a v domě Hermíny Týrlové, se podíleli i studenti Univerzity Tomáše Bati, kteří rekonstruovali vybrané ukázky z původního filmu Týrlové. Vytvořili i loutku Ferdy Mravence, z té původní se totiž zachovala jen hlava.

Filmový festival ve Zlíně začal (zdroj: ČT24)

„Je to poprvé, co Česká televize tak podrobně mapuje tvůrčí pozůstalost po Hermíně Týrlové. Zmapování filmů, hrubých materiálů z natáčení, fotografií a korespondence, které dosud nikdo neviděl, tak obohatí archiv zlatého fondu české kinematografie,“ vysvětluje dramaturg Martin Polák.

Na festivalu se dokument bude promítat v pátek 26. května. O pár dnů později pak budou mít možnost film zhlédnout i televizní diváci. Premiéru bude mít ve středu 31. května ve 20:20 na programu ČT art.

Na festivalu se také premiérově představí film Tehdy spolu, který vypráví příběh mladé židovky. Ta nachází ve valašských kopcích úkryt před deportací. Ve Zlíně bude i Eliška Balzerová, která k filmu namluvila rozsáhlý komentář.

Hosté ze Švédska i rekordní počet klapek

Světovou premiéru má i pohádka nazvaná Dukátová skála. Hraje v ní například Martin Dejdar, Kateřina Brožová nebo Filip Blažek. 

Česká televize představí na zlínském festivalu novinky původní tvorby pro děti. Vedle nových dílů prvního původního českého sitcomu pro malé diváky, Mazalové, se divákům poprvé poodhalí i nový loutkový večerníček ČT Zahrádka pod hvězdami, který byl nominován do mezinárodní soutěže animovaných filmů. Večerníček navazuje svou poetikou na dnes již kultovní dílo Jiřího Trnky a je inspirovaný biblickými příběhy.

Festival si také připomene sto desáté výročí narození světoznámé spisovatelky Astrid Lindgrenové, autorky knížek jako Děti z Bullerbynu, Ronja-dcera loupežníka, nebo Pipi Dlouhá punčocha.

Ze Švédska do Zlína přijede Daniel Sebastian Bergman, syn slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana. Také on je režisérem a představí svoji tvorbu. Na festivalu bude i švédská režisérka Catti Edfeldt. Ta jako dítě hrála ve filmu Děti z Bullerbynu, už jako asistenka režie se podílela na osobité pohádce Ronja dcera loupežníka.

Nové hvězdy se objeví také na chodníku slávy u Velkého kina. Letos to bude režisér Karel Smyczek, který si jako dítě zahrál asi v deseti filmech, například ve snímcích Holubice nebo Táto sežeň štěně!. Hvězdu dostane i herečka Pavlína Mourková. 

Rekordní bude také dražba klapek. Těch bude na prodej 144. Namalovali je například Kristián Kodet, Jan Saudek, Boris Jirků nebo Petr Nikl. Jubilejní dvacátá dražba je na programu v neděli a výtěžek tradičně pomůže začínajícím filmařům. Aukce už vydělaly asi 28 milionů korun, za rekordních 199 tisíc se před lety prodala klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná.