Polsko omezilo prodej léků a zavařilo tak varnám pervitinu na Moravě

Úbytek pervitinu na severní Moravě (zdroj: ČT24)

Polsko omezilo prodej léků s pseudoefedrinem. Doposud volně prodejné léky na nachlazení zneužívali tuzemští výrobci pervitinu. Nejméně 70 procent laboratoří vyrábělo drogy právě z polských léčiv. Například v Ostravě se pervitin už stal nedostatkovým zbožím. České televizi to potvrdil protidrogový koordinátor obecně prospěšné společnosti Renarkon Jakub Horák.

Léky se stejnou účinnou látkou přitom byly doposud v Polsku k prodeji bez omezení. Toho zneužívali tuzemští výrobci pervitinu.

„V roce 2010 se země střední Evropy, včetně Česka, dohodly na regulaci léků s pseudoefedrinem. Polsko se ale nepřipojilo, prodej neomezilo, a české výrobce pervitinu tak nepřímo pozvalo do svých lékáren,“ poznamenal redaktor České televize Jiří Loučka.

To se však změnilo. Od ledna letošního roku i v Polsku platí regulace na prodej léků s pseudoefedrinem. Nově v tamních lékárnách volně prodávají pouze jedno balení léčiv s pseudoefedrinem, větší množství jen na lékařský předpis. Jinak hrozí lékárníkům pokuta, která je v přepočtu přes tři miliony korun.

  • Traduje se, že pervitin je český vynález. Amfetamin byl přitom poprvé vyroben v Německu v roce 1887. Metamfetamin, který je jednodušší na výrobu, pak vznikl v roce 1919 v Japonsku. V roce 1934 látku začala pod obchodním názvem Pervitin produkovat německá farmaceutická firma. Za druhé světové války používaly drogu všechny armády. V 50. letech se pervitin ordinoval jako lék u 40 nemocí.
  • V Česku se droga začala „vařit“ podomácku v 70. letech, varny se rychle rozšířily. V 80. letech se pervitin v ČR stal hlavní drogou. Na přelomu tisíciletí se podle tehdejšího národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila výrobě začaly věnovat asijské skupiny, droga se produkuje ve velkém a vyváží.

V tuzemsku byly do roku 2009 léky s pseudoefedrinem volně prodejné v neomezeném množství. Už v roce 2010 celníci zadrželi při kontrolách ve směru z Polska sto patnáct tisíc tablet, o čtyři roky později přes dvě stě tisíc. Letos zatím v Moravskoslezském kraji celníci neobjevili ani jednu zásilku těchto léků z Polska.

Lze předpokládat, že je to důsledek regulace prodeje tablet s pseudoefedrinem v Polské republice.
Pavla Zdobnická
mluvčí Celního ředitelství Moravskoslezského kraje

Zřejmě ze stejného důvodu se pervitin v posledních týdnech například v Ostravě stal nedostatkovým zbožím. Ve městě ho podle protidrogových odborníků bere přibližně pět tisíc převážně mladých lidí. Výrobci pervitinu se podle policistů teď zaměří na méně regulované trhy. Například Bulharsko nebo Turecko.

Nejrozšířenější „české“ drogy: Marihuana a metamfetamin

Loni v Česku meziročně stoupl počet drogových zločinů na zhruba 4400. Činů spojených s výrobou, pašováním a prodejem drog přibylo o zhruba dvě procenta na 3576.

Výrazně, o více než třetinu, vzrostl počet odhalených pěstíren konopí. Téměř dvojnásobně stoupl počet zabavených rostlin konopí. Vyplývá to z výroční zprávy policejní Národní protidrogové centrály za rok 2016.

Množství zadržených drog v posledních dvou letech
Zdroj: Národní protidrogová centrála Policie ČR

Marihuana je podle zprávy spolu s metamfetaminem, tedy lidově pervitinem, nejrozšířenějšími drogami v Česku. Zhruba 47 procent drogových zločinů je spojeno s metamfetaminem a 45 procent s cannabisovými produkty, což jsou hlavně marihuana a hašiš. Zbylých osm procent zločinů připadá na ostatní drogy.

Vývoj počtu trestných činů výroby, pašování a prodeje drog
Zdroj: Národní protidrogová centrála Policie ČR

Malé až střední pěstírny do 500 rostlin tvořily 88 procent odhalených. Většina, zhruba 83 procent, byla provozována Čechy a zhruba osm procent vietnamskými skupinami. Podíl Vietnamců na množství zabavených rostlin, které činilo 57 660, ale loni meziročně stoupl na téměř 50 procent.

Vietnamské gangy měly i značný podíl na objemu zadrženého metamfetaminu, celkem ho bylo 90,7 kilogramu. Meziročně ale podíl Vietnamců na produkci pervitinu na rozdíl od marihuany klesl ze zhruba 80 procent v roce 2015 na loňských asi 40 procent. Nejvíce bylo zadrženo pervitinu v Karlovarském kraji, a to přes sedm kilo.

  • V Česku chybí substituční léčba pro uživatele pervitinu. Její účinnost by měla ověřit klinická studie. Stát by měla na tři roky kolem 15 milionů korun, sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle poslední výroční zprávy o užívání drog bylo v roce 2015 v ČR kolem 34 200 problémových uživatelů pervitinu.
  • Droga se z Česka vyváží i do Německa. Počet uživatelů pervitinu, kterému se říká crystal, tam v posledních letech výrazně roste. Týká se to hlavně příhraničních oblastí. Loni pervitin v Německu zabil 26 lidí.
  • Boj proti crystalu si německá vládní zmocněnkyně vybrala v roce 2015 jako jednu ze svých priorit. Spolková vláda zvýšila výdaje na prevenci užívání pervitinu, ročně na ně dává 0,5 milionu eur (nyní 13,3 milionu korun). Částka představuje jen doplněk, protidrogovou politiku mají totiž na starosti jednotlivé spolkové země.

Varny zamořují okolí jedy

Odhalených varen metamfetaminu bylo loni 261. Počet tak zůstal téměř stejný jako předloni. Odhalena byla loni i první česká varna amfetaminů, mezi kterými je třeba droga speed. Celkem podle odhadů odborníků vyrobila až 3,5 tuny amfetaminu za téměř miliardu korun. Gang působil pět let v několika zemích. Při společné akci policie ve Švédsku, Německu a Česku bylo zadrženo 12 lidí, desítky kilogramů amfetaminu a stovky litrů chemikálií a odpadu z výroby.

Při výrobě metamfetaminu vznikají tuny nebezpečných odpadů, které znečišťují vodu. „V některých obcích byl zaznamenán zvýšený výskyt rakovin štítné žlázy v důsledku zamoření širokého okolí varny jodem,“ píše se ve výroční zprávě.

Další drogy, jako třeba heroin a kokain, se v Česku objevují ve výrazně menším objemu. Kokainu bylo loni zadrženo zhruba 40 kilogramů a heroinu asi 20 kilogramů. Pro obchodníky s kokainem není Česká republika podle policie významnou cílovou ani přepravní zemí. Největší loňský nález 30 kilogramů kokainu se dostal do Česka vinou logistické chyby při přepravě ovoce z Jižní Ameriky.