Mladá Boleslav i Nymburk letos spouští parkovací zóny

Radnice v Mladé Boleslavi letos po více než čtyřech letech příprav spustí parkovací zóny ve městě. To bude podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) rozděleno celkem do čtyř zón, parkovné by se takto mělo vybírat od října. Ještě o měsíc dříve pak začnou platit parkovací zóny také v Nymburce.

Parkovací zóny mají v Mladé Boleslavi ulehčit parkování místním. Pro trvale bydlíci občany i podnikatele působící na území města budou vydávané parkovací karty. Ta první bude zdarma, za druhé auto lidé zaplatí 1000 korun ročně a za každé další pak deset tisíc korun. Podnikatelé budou mít druhé auto dražší, zaplatí za něj pět tisíc korun.

Jednotlivé zóny pak ještě budou rozdělené do jednotlivých barev. Modrá zóna, která slouží pro parkování místních zdarma, bude fungovat v denním režimu (07:00 – 18:00): tehdy tam mohou zaparkovat všichni držitelé rezidentních karet z celého města. V nočním režimu tam ale budou moci stát jen držitelé karet přímo pro danou oblast. Jiná auta v modré zóně nebudou smět parkovat.  

Oranžová zóna pak bude určena pro návštěvníky města: půjde o placené parkování, kdy řidič za své auto zaplatí poplatek v parkovacím automatu. Pro dlouhodobé parkování návštěv pak bude sloužit ještě žlutá zóna, kde bude parkování levnější než v oranžové zóně.  

Systém kontroly zaparkovaných vozidel pak bude podobný například pražskému: i v Mladé Boleslavi budou auta kontrolovat speciální vozidla s kamerovým systémem. Ta budou schopna podle registračních značek vyhodnotit, zda auto na konkrétním parkovacím místě stojí oprávněně. 

V Nymburce už se instalují značky

Parkovací zóny letos zavede také radnice v Nymburce: celkem ve městě vzniknou tři zóny. Podle mluvčího radnice Petra Černohouse se v těchto dnech instaluje dopravní značení.

První zónu budou tvořit parkoviště pro krátkodobé parkování návštěvníků města. Tato místa budou placená. Další zóny pak město vytvoří pro rezidenty a místní podnikatele. V těchto zónách budou moci parkovat jen auta, která mají platnou parkovací kartu. 

Třetí zóna bude určená pro smíšené parkování jak návštěvníků města, tak rezidentů. Řidiči, kteří nemají parkovací kartu, budou za parkování platit v automatu, řidiči s parkovací kartou tam budou parkovat zadarmo.