Během léta začne oprava sportovní haly v České Třebové. Propadlá střecha loni ohrozila 80 lidí

Nová střecha sportovní haly v České Třebové se začne stavět v létě. Nahradí původní konstrukci, která se zřítila letos v lednu během florbalového zápasu. Uvnitř bylo 80 lidí, ale všem se podařilo včas utéct. Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) by měla být hala znovu otevřena ještě letos.

Stavební firma Profistav Litomyšl, která halu vybudovala, zatím prozkoumala stav obvodové konstrukce, která byla porušena jen mírně. Její nosnost je dostatečná i pro nově zvolené dřevěné lepené vazníky, dodal hejtman:

„Nové vazníky by se mohly objednat už počátkem července, dodány by mohly být v průběhu srpna a pak se předpokládá zhruba 90 dnů na realizaci veškerých úprav, takže jsme v období říjen až listopad,“ upřesnil Netolický.

Podle hejtmana by měla být hala do konce roku znovu otevřena. Po zastřešení budou moci stavební dělníci začít opravovat vnitřek haly.

Bez komentáře: Záběry zřícené sportovní haly v České Třebové (zdroj: ČT24)

Střecha sportovní haly spadla jen několik dní po kolaudaci, když bylo uvnitř 80 lidí, všichni ale naštěstí stihli utéct. Hejtmanství objekt postavilo za 58 milionů korun pro Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, která už neměla dostačující tělocvičnu.

Pádem střechy byla poničena palubovka, světla, elektroinstalace a vnitřní vybavení, například ozvučení, vzduchotechnika či speciální gumový povrch, který byl na podlaze při turnaji florbalistů. Poničenou stavební část kraj reklamuje u dodavatele stavby, vybavení by mělo být nahrazeno z pojištění. Celková škoda byla vyčíslena zhruba na 16 milionů korun.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, viníkovi hrozí až osm let vězení. Podle mluvčí orlickoústecké policie Lenky Vilímkové zatím vyšetřování není uzavřeno. Policejní posudky jsou pro hejtmanství důležité kvůli náhradě škody a plnění pojišťoven, zároveň stanoví trestněprávní odpovědnost konkrétních lidí.

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků s příhradovou konstrukcí stavěla pro generálního dodavatele, společnost Profistav Litomyšl, jako subdodávku firma Cecolegno specializující se na dřevěné konstrukce.