Liberecký kraj chystá na léto nové turistické spoje do Krkonoš i Českého ráje

Liberecký kraj chystá na léto novinku pro turisty, zavádí totiž nové spoje do Krkonošského národního parku a také do Českého Ráje. Stejně jako loni pak bude turisty vozit i přímý vlak k Máchovu jezeru, který nezajíždí do České Lípy, a je tak rychlejší.

„U cestujících zaznamenáváme trvalou poptávku po využívání vlaků a autobusů v rámci volnočasových aktivit a snažíme se na ni odpovídajícím způsobem reagovat. Navíc cyklobusy, cyklovlaky a další letní spoje jsou ideálním řešením, jak lidem turistické oblasti více zpřístupnit,“ vysvětluje náměstek hejtmana Marek Pieter (SLK).

Pět cyklobusů začalo podle něj jezdit už na konci dubna, další spoje přibudou v červnu a o letních prázdninách.

Novinkou bude přímá linka 995 z Harrachova přes Rokytnici nad Jizerou na Zlaté návrší, kam se lidé běžně autem nedostanou. Zlaté návrší je přitom ideálním výchozím bodem pro cesty do české i polské části Krkonoš či k pramenu řeky Labe.

Linka bude jezdit během letních prázdnin a částečně ještě v září: „Autobus v Harrachově navazuje na vlaky linky z Liberce a polské Sklářské Poreby,“ dodává mluvčí kraje Markéta Dědková.

Další novinka se pak týká cyklovlaků, které budou kromě trasy z Liberce směrem na Tanvald a Kořenov doplněné přímým spojem z Kořenova přes Železný Brod až do Rovenska pod Troskami v Českém ráji.

Sobotní cyklovlak bude jezdit od počátku června do konce září. „Výhodou železničních linek je jejich vzájemné potkávání v Liberci. Lze se tak snadno dostat z jednoho konce kraje na druhý s přestupem do deseti minut,“ dodal Pavel Blažek ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji.