Přinesli si železné tyče a obušky. Za hromadnou rvačku soud udělil i nepodmíněný trest

Za rvačku v herně Intacto v Ostravě-Bělském Lese v úterý ostravský krajský soud rozdal jeden nepodmíněný trest a 11 podmíněných. Do vězení má jít na 2,5 roku Jaroslav Horvát. V době útoku byl v podmínce a navíc dostal souhrnný trest i za předchozí krádež. Soud již případ řešil v únoru, kdy jeho projednání kvůli nemoci jednoho ze zúčastněných odložil.

Podle soudkyně se podařilo především s pomocí kamerových záznamů prokázat, že všech 12 obžalovaných ochranku herny v polovině ledna 2015 napadlo. Použili k tomu nejen přinesené železné tyče a teleskopické obušky, ale i sklenici a popelníky, které našli v herně.

Podmíněné tresty soud uložil v rozmezí od deseti měsíců po dva roky. Zkušební dobu pak stanovil v rozpětí od 18 měsíců po tři roky. Odsouzeni byli za ublížení na zdraví a výtržnictví. Rozsudek ještě není pravomocný. Někteří obžalovaní se práva na odvolání vzdali a tresty přijali. Další si ale ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Stejně se rozhodl i státní zástupce.

Celý incident mezi ochrankou herny a skupinou Romů vyprovokoval jeden z odsouzených Marek Baláž. Dostal dvouletý podmíněný trest se zkušební dobou na tři roky. V herně se údajně choval nevhodně a byl opilý. Personál jej vyvedl a před hernou se strhla drobná potyčka. Baláž pak přivolal posily a chtěl se za incident pomstít.

Podle některých svědků se mohlo před hernou shromáždit až 70 Romů. To soudkyně vyvrátila. „Nebylo jich ani 70, ani 50. Podle záznamů na místě bylo 12 obžalovaných a nějací svědci,“ uvedla. Dodala, že přítomní útočníci donutili ochranku herny otevřít dveře a vnikli dovnitř. Tam napadli tři členy ochranky. Někteří utrpěli zranění a skončili v nemocnici. Někteří použili přinesené tyče a obušky, jiní brali popelníky či sklenice a házeli je na ochranku.

Obžalovaní popírali, že by útočili jako organizovaná skupina. Odmítali to, že by se na útoku domlouvali. Tvrdili, že se před hernou objevili náhodou. I toto soudkyně odmítla. Podle ní výpisy telefonických hovorů jasně dokazují, že se obvolávali a vzájemně informovali o prvním incidentu. Souzení muži také popírali, že by měli zbraně. „To, že by někdo držel v ruce časopis, není možné,“ uvedla soudkyně. Podle ní vše dokazují kamerové záznamy z herny.